Dosarele Kennedy: Washingtonul postează online mii de documente (sinteză)

După o așteptare de peste jumătate de secol, administrația președintelui Donald Trump a dat publicității joi aproape 3.000 de dosare secrete despre asasinarea președintelui John F. Kennedy, amânând totuși cu șase luni dezvăluirea anumitor documente considerate prea "sensibile", relatează AFP.

Sursa foto: www.archives.gov

Amânarea riscă să alimenteze fluxul nesfârșit de teorii ale conspirației, chiar dacă experții nu se așteaptă la mari revelații în urma publicării acestor documente, la 50 de ani de la moartea lui John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963, la Dallas, în Texas.

Se aștepta publicarea a 3.100 de dosare încă secrete. În cele din urmă, 2.891 au fost postate online joi seara pe site-ul Arhivelor Naționale din SUA (www.archives.gov/research/jfk/2017-release).

Conținând zeci, chiar sute de mii de documente încă niciodată nepublicate, unele dintre aceste dosare datează din 1962, chiar înainte de moartea celui de-al 35-lea președinte al SUA. Ca de pildă cel conținând un rezumat al unei reuniuni în care șeful CIA explică că serviciile sale studiază posibilitățile de a sabota piese aeronautice destinate a fi trimise din Canada în Cuba.

Rapoarte ale șefilor FBI, interviuri cu martori veniți să comunice piste poliției în zilele de după asasinat... Trierea amănunțită a acestei avalanșe de noi informații promite să-i preocupe îndelung pe cei pasionați.

"Americanii așteaptă și merită ca guvernul lor să le ofere un acces cât mai larg posibil" la aceste dosare, cu scopul de a fi "informați asupra tuturor aspectelor asupra acestui eveniment decisiv", a scris Donald Trump într-un comunicat.

Dar, "președintele a autorizat reținerea temporară a unor informații care ar putea aduce atingere securității naționale, menținerii ordinii în afacerile externe", au precizat Arhivele naționale americane.

Cea mai mare parte din aceste cereri sunt venite din partea CIA și FBI, poliția federală americană, potrivit unor responsabili ai administrației Trump.

Sursa foto: EPA / NATIONAL ARCHIVES HANDOUT

Președintele american a dat termen de șase luni serviciilor de informații, până la 26 aprilie 2018, pentru a tria documentele considerate sensibile și a le cenzura, în cazul în care este necesar, în părțile cele mai delicate.

"Eu nu am de ales astăzi decât să accept să fie studiate mai degrabă decât să se permită o atingere potențială, ireversibilă la adresa securității națiunii noastre", a subliniat Donald Trump.

"La capătul acestui termen, voi ordona publicarea tuturor informațiilor în cazul cărora serviciile nu vor putea să demonstreze" că ele trebuie ținute secrete, a spus președintele.

Cele mai multe dintre cele 2.800 de dosare pot fi descărcate de pe site-ul Arhivelor Naționale.

Sursa foto: AP

"Președintele vrea să se asigure că există o transparență completă" și "vrea să publice aceste informații — care lipsesc — cât mai repede posibil", a afirmat unul dintre responsabilii administrației de la Washington.

Dar "rămân informații sensibile în dosare", a subliniat acesta din urmă, în special despre informatori și "activități efectuate cu sprijinul unor organizații străine partenere, ale serviciilor de informații și poliției".

O comisie de anchetă lansată la câteva zile după moartea carismaticului președinte de 46 de ani, Comisia Warren, conchisese că "JFK" fusese ucis de fostul pușcaș marin trăgător de elită Lee Harvey Oswald, care a acționat singur.

Această poziție oficială nu a fost suficientă niciodată totuși pentru a înăbuși ipotezele asupra unui complot urzit împotriva celui de-al 35-lea președinte american la Dallas, în Texas.

Sute de cărți și de filme au alimentat teza complotului, indicându-i pe adversarii din perioada Războiului rece, care erau URSS și Cuba, mafia și chiar vicepreședintele Lyndon B. Johnson.

Aceste ipoteze căpătaseră un nou suflu după lansarea filmului "JFK" de Oliver Stone în 1991. O lege fusese semnată în 1992 impunând publicarea tuturor acestor documente, integral și fără cenzură, după 25 de ani. Divulgarea lor riscă însă să nu fie suficientă pentru a pune capăt celor mai neverosimile teze.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume