Dosarul în care Poteraş este acuzat de o mită de un milion de euro, retrimis de instanţă la DNA

Dosarul în care Poteraş este acuzat de o mită de un milion de euro, retrimis de instanţă la DNA

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a dispus restituirea la DNA a dosarului în care fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteraş este acuzat de luare de mită, motivul invocat de magistrat fiind neregularitatea rechizitoriului întocmit de procuror.

"În baza art. 346 alin. 3 lit. a Cpp dispune restituirea cauzei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. Admite excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei, invocată de apărarea inculpaţilor Constantin Iulian şi SC Tettas SRL, dar şi de judecătorul de cameră preliminară, din oficiu. În baza art. 345 alin. 1 şi 2 Cpp rap. la art. 286 alin. 2 Cpp constată neregularitatea rechizitoriului nr. 907/P/2016 din data de 20.12.2018 al PICCJ - DNA, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Poteraş Constantin-Cristian pentru două infracţiuni de luare de mită, Constantin Iulian pentru infracţiunea de dare de mită şi SC Tettas SRL pentru infracţiunea de dare de mită, sub aspectul existenţei unei situaţii echivoce legată de modul de descriere a faptelor în rechizitoriu", se arată în decizie.

Hotărârea Tribunalului nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.

Pe 28 decembrie 2018, Cristian Poteraş, fost primar al Sectorului 6 al Capitalei, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, el fiind acuzat că a primit aproximativ un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici.

Acesta este al treilea dosar în care Poteraş este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, el având o condamnare definitivă de opt ani închisoare.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Iulian Constantin, reprezentant al societăţii SC Tettas SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2007, Cristian Poteraş, în calitate de primar al Sectorului 6 Bucureşti, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale înregistrate într-o ţară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceştia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 de euro.

Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizaţii de demolare, certificat de urbanism şi autorizaţii de construire).

În anul 2009, Poteraş a pretins de la Iulian Constantin şi SC Tettas SRL Bucureşti un procent de 15% din contravaloarea plăţilor efectuate, în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către societatea menţionată anterior şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate şi a primit de la aceştia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 de dolari.

Conform DNA, atribuirile s-au realizat fără planificarea investiţiilor anterior demarării procedurilor de achiziţie, fără bugetarea sumelor şi prin aplicarea unor proceduri de achiziţie publică directă interzise de dispoziţiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea şi instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

Pe perioada mandatului de primar deţinut de Poteraş, societăţii Tettas SRL i-au fost atribuite de către Primăria Sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontaţi 33.880.387 lei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria