Dosarul măcelului din 10 august ia viteză. Speranța Cliseru, audiată din nou la Parchetul General. Este așteptată și Gabriela Firea

Dosarul măcelului din 10 august ia viteză. Speranța Cliseru, audiată din nou la Parchetul General. Este așteptată și Gabriela Firea

Dosarul măcelului din 10 august ia viteză. Speranța Cliseru, audiată din nou la Parchetul General. Este așteptată și Gabriela Firea.

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a venit din nou, marți, la secția militară a Parchetului General. Cel mai probabil, procurorii care anchetează violenţele de la protestul din 10 august au chemat-o pentru explicaţii. Pe de altă parte, și Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, este aşteptată marți la Parchetul General, unde va fi audiată în dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei. Până  luni seară, procurorii au înregistrat 770 de plângeri la adresa Jandarmeriei.

Speranța Cliseru este a doua oară în fața procurorilor. Ea a venit încă de dimineață pentru a aduce o serie de documente. Prefectul Capitalei a mai fost audiată în urmă cu două săptămâni, în calitate de martor, când a stat de vorbă câteva ore cu procurorii.

 În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, primarul general, aceasta este așteptată în jurul orei 11:00 la Parchet. Ea a intrat în conflict cu propriul partid, după ce a cerut demiterea ministrului de interne. Gabriela Firea o acuză pe Carmen Dan că a coordonat intervenţia în forţă împotriva manifestanţilor, dar a aruncat vina asupra prefectului Capitalei. În acelaşi timp, Gabriela Firea a afirmat că Liviu Dragnea le-ar fi cerut miniştrilor să nu susţină proiecte ale administraţiei Bucureştiului şi că ar fi aprobat măsuri care i-au afectat imaginea. „Aberaţii”, a răspuns liderul PSD.

În acest context, primarul Capitalei, Gabriela Firea, este aşteptată marţi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Anunțul a fost făcut luni, iar Gabriela Firea a declarat pentru News.ro că probabil că va fi audiată în calitate de martor.

Procurorii, a spus Gabriela Firea, nu i-au precizat ce calitate are în legătură cu acest dosar.

La Parchetul General au fost audiaţi în acest dosar şi viceprimarul Aurelian Bădulescu şi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru.

În urma violenţelor din Piaţa Victoriei, la Parchetul General au fost depuse peste 770 de plângeri împotriva Jandarmeriei.

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

Gabriela Firea, i-a adus, duminică seară, noi acuzaţii ministrului Carmen Dan, spunând, la România TV, că ministrul de Interne a venit la şedinţa CEx cu print screen-uri ale unor mesaje private de pe WhatsApp şi a afirmat că fusese atenţionată încă de anul trecut de ministrul Carmen Dan să aibă grijă ce vorbeşte pe WhatsApp, pentru că este uşor de interceptat.

„Doamna ministru a scos dintr-un dosar, deşi nu cred că avea de unde să ştie ce voi spune eu, decât dacă îmi urmăreşte corespondenţa, probabil, a scos nişte foi şi a spus că sunt nişte print screen-uri, xerox-uri convorbiri private dintre doamna prefect şi un secretar de stat. Am întrebat: <<Doamna ministru, ne spionaţi? Ne urmăriţi? Ne controlaţi mesajele, WhatsApp-urile?>> A întors atunci discuţia şi a spus că domnul secretar de stat i-a pus la dispoziţie. I-am spus că <<dumneavostră mi-aţi spus acum un an să am grijă ce transmit pe WhatsApp pentru că dumneavoastră aveţi mesajele pe Whatsapp ale unui senator din Bucureşti şi să fiu precaută şi atentă>>. Dacă la acest nivel am ajuns. Noi ne luptăm cu statul paralel, dar parte din statul paralel e pe lângă noi, cu o doamnă ministru de Interne care vine la Comitetul Executiv pregătită în apărarea sa cu nişte mesaje private”, a declarat Gabriela Firea. 

De asemenea, Firea a susţinut că jandarmii care au asigurat ordinea la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei au dormit o noapte pe jos, fără paturi, fără apă şi mâncare, „ca nişte vite”, şi spune că i-a reproşat ministrului de Interne, Carmen Dan, că nu a avut grijă nici măcar de oamenii săi.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /