Dosarul ''Revoluţiei''/ Petre Roman, la ieşirea de la Parchetul General: Am conştiinţa perfect curată

Dosarul ''Revoluţiei''/ Petre Roman, la ieşirea de la Parchetul General: Am conştiinţa perfect curată

Fostul premier Petre Roman, care a fost citat joi la Parchetul General în dosarul "Revoluţiei", a declarat că are conştiinţa perfect curată.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul fostului premier Petre Roman, sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, în dosarul ''Revoluţiei''.

"Sigur că am conştiinţa perfect curată. Un om care era gata să îşi dea viaţa acolo şi cu o carieră cât se poate de cinstită, eu aş fi vrut măcar o picătură de sânge să curgă?", a declarat Roman, la ieşirea de la Parchet.

Întrebat de jurnalişti cum comentează acuzaţiile care i se aduc, el a spus: "Resping, la fel cum am făcut-o şi până acum, în modul cel mai categoric şi foarte simplu - oricine poate evalua, adică în seara lui 21 spre 22 decembrie sus la baricadă se trage asupra noastră. Din cei 81 care ne aflam sunt masacraţi 39. Eu scap cu viaţă, Dumnezeu mă ţine în viaţă, că nu pot să găsesc altă explicaţie, şi după 24 de ore aş face parte dintr-un grup care complotează, care se formează cu scopul de a fi ucişi sute de români pentru ca să preia puterea? Păi e absurd, e grotesc".

De asemenea, întrebat dacă el a luat vreo decizie, Roman a negat. "Niciun fel de decizie, dar grupul ăla nu exista, eu nu ştiu să fi făcut parte vreodată dintr-un grup", a susţinut el.

Petre Roman a povestit că CFSN a fost un organism care s-a constituit ad-hoc.

"Erau acolo, aţi văzut, şi Doina Cornea şi Andrei Pleşu şi Ana Blandiana şi mulţi alţii. Au avut vreo legătură cu treaba asta? Nu. Prima dată când se constituie CFSN este în 27 decembrie. Mai departe, până în decembrie 1989, am fost 20 de ani profesor universitar la Politehnică, am depus o muncă de cercetare ştiinţifică la înalt nivel, nu am făcut parte din niciun fel de organizaţie a PCR (...) şi dintr-o dată eu visez la nu ştiu ce putere politică. E absurd, e grotesc, nu se poate aşa ceva", a declarat Roman.

Potrivit fostului premier "trebuie lămurite ordinele militare, pentru că toate au fost ordine militare". "Cine le-a dat? Cine le-a transmis? Cine le-a executat? (...) Nu era niciun fel de grup, puterea nu fusese preluată de nimeni, (...) prima dată când am într-adevăr putere e în 27 decembrie, când, în prima şedinţă a CFSN, din toţi membrii CFSN, eu sunt numit prim-ministru. Punct", a spus Roman. AGERPRES/(A - redactor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Citiți și judecați voi...