Doua bilețele scrise de mână de Einstein vor fi vândute la licitație în Israel

Doua bilețele scrise de mână de Einstein vor fi vândute la licitație în Israel

Două bilețele pe care Albert Einstein i le-a înmânat unui curier din Tokyo, dintre care unul despre secretul unei vieți fericite, au reapărut după 95 de ani și vor fi vândute la o licitație la Ierusalim, relatează AFP.

În 1922, fizicianul german, celebru pentru teoria sa asupra relativității, a făcut o vizită în Japonia pentru o serie de conferințe. În acel an, Einstein fusese informat despre viitoarea sa nominalizare la premiul Nobel pentru fizică iar notorietatea sa începea să crească în comunitatea științifică.

Scena s-a petrecut la Imperial Hotel de Tokyo, afirmă azi vânzătorul prețioaselor bilete: un curier japonez a venit să-i predea o scrisoare fizicianului. Nu se știe dacă mesagerul a refuzat să primească bacșiș, sau dacă Einstein nu avea mărunt la el, însă fizicianul nu a vrut să-l lase să plece cu mâna goală, așa că i-a dat două note scrise în limba germană.

"Dacă ai noroc, poate că aceste note vor avea mai multă valoare, decât un simplu bacșiș", i-ar fi spus Einstein, potrivit vânzătorului notelor, un apropiat al fostului curier care locuiește în prezent în orașul german Hamburg.

Pe una din aceste note, scrisă pe o foaie de hârtie având antetul Hotelului Imperial, este trecut: "O viață liniștită și modestă aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului care implică o agitație permanentă".

Pe a doua notă scrisă pe o coală albă este trecut celebrul slogan împrumutat de la Lenin: "Acolo unde există voință, există și o cale". Necunoscute până acum cercetătorilor, aceste note au fost autentificate de casa de licitații Winner's.

Notele nu au valoare științifică dar pot ajuta la o mai bună cunoaștere a reflecțiilor personale ale lui Einstein, al cărui nume a devenit sinonim cu geniul, a apreciat Roni Grosz, responsabil al celei mai mari colecții de arhive a fizicianului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Cele două bilețele vor fi vândute marți 24 octombrie de casa de licitații Winner's la Ierusalim, împreună cu alte obiecte personale ale lui Einstein, precum două scrisori scrise la sfârșitul vieți sale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...