Douăsprezece părți ale corpului care nu servesc la (aproape) nimic

Douăsprezece părți ale corpului care nu servesc la (aproape) nimic

Unele părți ale corpului nu mai servesc la aproape nimic, ele fiind ''resturi'' rămase de la strămoșii noștri, în urma evoluției speciei noastre de-a lungul erelor. Revista americană Slate recenzează douăsprezece dintre aceste organe vestigiale, cu mențiunea că rolul unora dintre ele este încă cercetat și dezbătut de oamenii de știință.

1. Măselele de minte
Unii și-au scos deja măselele de minte, lucru normal deoarece acestea sunt inutile nefiind loc suficient pentru ele în gură. Conform cotidianului britanic The Independent, acestea ar fi servit strămoșilor noștri pentru a mesteca unele alimente, însă, în urma schimbării alimentației, maxilarele au suferit modificări în timp.

2. Mușchii auriculari
Acești trei mușchi sunt situați în jurul pavilionului urechii. Singura problemă este că, spre deosebire de alte mamifere, nu știm să ne mișcăm urechile.

3. Amigdalele
Aceste tonsile pot fi observate în spatele gâtului, la dreapta și la stânga. În mod normal, ele au rol de apărare contra germenilor, însă această funcție este atât de insignifiantă astăzi încât persoanele cărora, din diverse motive, le-au fost eliminate amigdalele nu prezintă riscuri bacteriologic.

4. Apedincele
Utilitatea acestei protuberanțe aflate la intersecția intestinului subțire cu cel gros este dezbătută intens între două tabere — cei care susțin că acesta nu servește la nimic omului contemporan și cei potrivit cărora acest țesut ar fi util în lupta cu anumite bacterii intestinale asociate cu indigestii grave sau episoade diareice.

5. Tuberculul lui Darwin
Această proeminență auriculară cartilaginoasă situată la marginea urechii reprezintă, de fapt, o anomalie congenitală.

6. Sfârcurile la bărbați
Evident, bărbații nu pot produce lapte pentru a-și hrăni copiii. Și, totuși, au sfârcuri. Acest lucru se întâmplă deoarece în primele faze de dezvoltare ale fătului acesta nu are sex. Ulterior, testosteronul este cel care decide sexul fătului — fie masculin, fie feminin, potrivit Science ABC.

7. Plica semilunară
Situată la marginea ochiului, aceasta nu are nici o utilitate pentru vedere.

8. Coccisul
Această ''sudură'' de formă triunghiulară formată din patru vertebre, supranumită noadă, ar fi o ''rămășiță'' de pe vremea în care strămoșii noștri au avut coadă.

9. Sinusurile
Rolul sinusurilor este și el intens dezbătut astăzi. Aparent, acestea nu ''servesc'' decât la acumularea mucusului și la declanșarea de infecții și dureri de cap. Însă unii cercetători susțin că sinusurile ajută la încălzirea și umidificarea aerului inhalat, un lucru determinant pentru forma craniului și pentru rezonanța vocii.

10. Părul
Anterior, părul a ținut de cald strămoșilor noștri, potrivit The Independent, o utilitate care nu își mai găsește locul astăzi.

11. Vezica biliară
Acest organ tubular situat în abdomen, chiar sub ficat, servește ca ''magazie'' pentru bilă în vederea utilizării acesteia în procesul digestiei. Însă reprezintă de multe ori cauza unor probleme, de la simple inflamații la cancer.

12. Mușchiul erector al firului de păr
Acest mușchi situat la baza fiecărui fir de păr a servit în trecutul îndepărtat pentru a îi ajuta pe oameni să pară mai mari și mai voluminoși în fața pericolelor, așa cum se întâmplă în cazul animalelor care se zbârlesc atunci când se simt amenințate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”