Dovada că Basarabia e România...

Dovada că Basarabia e România...

Dovada că Basarabia e România...

Un miting de amploare are loc duminică în centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova. Adunarea „Moldova Europeană" a fost inițiată de președinta Maia Sandu, iar la eveniment a participat și lidera Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit poliției, peste 75.000 de oameni au participat la manifestație.

13:40Poliția moldoveană a anunțat că la Adunarea „Moldova Europeană” au participat peste 75.000 de persoane, transmite TV8.md

13:00Mitingul a continuat cu interpretările mai multor artiști de muzică, dar și cu diferite discursuri de la mai multe personalități din Republica Moldova. Cristofor Aldea-Teodorovici, Tatiana Țîbuleac, Eugen Doga, Cătălin Josan, sunt doar câteva nume care au ucrat pe scena din PMAN din Chișinău.

11:51Roberta Metsola:

  • (în română, primită cu urale de public) Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi Europeni. Am venit să aduc un singur mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa
  • (în engleză) Europa este familia voastră și este dreptul vostru să vă alegeți destinul țării voastre. Voi ați ales Europa, iar Europa vă va primi cu brațele deschise și cu inima deschisă
  • Nu există țări mari sau mici în Europa, noi credem în egalitate și dreptate, Veți face Europa mai puternică Împreună putem face față la orice, pentru că Moldova este puternică.
  • (din nou în română) Moldova nu este singură!
  • Europa a văzut curajul vostru, cum ați ales libertatea în locul autocrației. Lumea a văzut extraordinara voastră generozitate cu ucrainenii, v-ați deschis casele și inimele pentru ei.
  • Suntem pregătiți să vă sprijinim cât este nevoie
  • Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul și responsabilitatea să mergeți până la capăt. În ultimii ani ați făcut pași importanți, chiar și în aceste condiții, cu război la graniță, nu v-ați abătut de la cale

11:20A luat cuvântul președinta Maia Sandu, care i-a salutat pe moldovenii veniți din toată țara și din străinătate pentru a susține „Calea Aleasă de Moldova, calea europeană”

  • Oriunde v-ați afla acum, vocea noastră este una acum, am venit să spunem răspicat: Moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană.
  • Proiectul nostru de țară este ca Moldova să fie în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Asta o cere poporul R Moldova și avem susținerea Europei.
  • Este șansa ca poporul nostru să trăiască în pace și în belșug. Pare un drum lung, dar este singur drum care poate asigura că viitorul copiilor noștri este în pace și bunăstare.
  • Noi sunt suntem rezistenți, în 34 de ani am rezista în pofida tuturor piedicilor, am rămas o țară care își merită locul în Uniunea Europeană.
  • Moldova europeană înseamnă că trebuie să construim instituții europene care să slujească cetățeanul, indiferent cine este la guvernare
  • Aud cum ne laudă străinii, iar acasă aud cum se critică moldovenii între ei. Nu suntem nici cei mai buni, dar nici cei mai răi, îmi doresc să ne apreciem pentru ceea ce suntem.
  • Suntem un popor plin de omenie, și suntem legați strâns unii de alții, ca oamenii care au trecut prin greutăți împreună. Știm să fim ospitalieri dar și să punem piciorul în prag când ni se încalcă dreptatea. Cu ele vom întări Europa.
  • Sunteți oameni buni, harnici, credeți în ceea ce faceți, să mergem înainte împreună.
  • Moldova se ridică, moldovenii se unesc, împreună vom ridica o Moldovă cu care ne vom mândri. Ne unește dorința noastră comună de a trăi într-un stat european.
  • Peste șapte ani ne vom uita mândri în ochii copiilor noștri și vom vedea optimism și mândrie, Cu siguranță, Moldova va fi în Uniunea Europeană
  • Războiul este astăzi departe de casele moldovenilor pentru că ucraineni își dau viața pentru casele lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului (este întreruptă de uralele publicului, iar ea a răspunde cu „Slava Ucrainei!”)
  • Moldovenii știu să facă alegerea corectă pentur că nue familie care să nu aibă frați, nepoți în Europa, știm că pacea și bunăstarea e în Europa. Moldova va adera la Uniunea Europeană, șia cest lucru trebuie să se întâmple până în 2030.

Vă îndemn pe toți să acționăm pentru Moldova Europeană în felul următor:

  • Să păstrăm unitatea, doar uniți vom reuși aderarea la UE
  • Să vorbim despre Uniunea Europeană cu prietenii, vecinii, colegii, să le spunem că UE înseamnă pace, bunăstare, libertatea de gândire și acțiune. Depinde de noi să-I convingem pe cei care au dubii că șansa noatră este aderarea la UE
  • Să continuăm să-i sprijim vecninii noștri, să ajutăm Ucraina în fața agresorului. Moldova nu este în măsură să copntribuie ca țările bogate, dar putem fi alături de femille și copii care fug de bombe
  • Să fim europeni zi de zi, să respectăm regulile în casele noastre și să punem steagul UE la ferestrele noastre și să ne ajutăm la nevoie
  • Să ne facem cu cinste lucrul acolo unde ne aflăm. European înseamnă lucrul bine făcut, înseamnă ordine și disciplină
  • Să păstrăm democrația, să mergem la alegeri, să cântărim bine când acordăm încrederea unor politicieni. Să ne informăm și să ne ferm de propaganda care vrea să dezbine.
  • Să începem să privim cu mândrie Moldova, avem campion, inventatori, avem moldoveni în toată lumea care au făcut companii de succes, avem tineri care impresionează prin capacitățile lor

11:11Este intonat imnul Republicii Moldova. Urmează apoi imnul Uniunii Europene.

11:08Președinta Maia Sandu a ajuns împreună cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în Piața Marii Adunări Naționale, transmite TV8.md

11:00Metsola: „E important și pentru Uniunea Europeană să aibă R. Moldova ca membră”

„Înainte de toate, nu e doar decizia moldovenilor de a fi în Uniunea Europeană, dar e important și pentru Uniunea Europeană să aibă R. Moldova ca membră. Eu provin din cea mai mică țară membră și întotdeauna ne întrebam cu ce putem contribui noi. Pentru mine, apartenența la Uniunea Europeană continuă să protejeze independența, dar de asemenea aduce securitate și prosperitate. Eu sunt astăzi aici, în Moldova, pentru a transmite acest mesaj”, a răspuns Roberta Metsola atunci când a fost întrebată de ce susține aderarea R. Moldova la UE, relatează Ziarul de Gardă.

10:55Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și fosta prim-ministră Natalia Gavrilița au fost surprinși de TV8.md , venind la Adunarea Națională. Oamenii din jur strigă „Diaspora-i cu noi!”.

10:37Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a venit la Chișinău pentru Adunarea Națională Moldova Europeană organizată pe 21 mai. El s-a întâlnit cu mai mulți tineri în fața Parlamentului R. Moldova unde au vorbit „despre Europa, cu tinerii, la iarbă verde”.

„Tinerii din Moldova vor un viitor european. Ei sunt viitorul Republicii Moldova. Republica Moldova vrea în Uniunea Europeană. Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul pe pagina sa de Facebook, transmite Ziarul de Gardă .

10:30La Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), oamenii au început să se adune. „Cu steagurile Moldovei și UE, oamenii se adună deja în centrul Capitalei. În PMAN răsună piese patriotice ale cantautorilor moldoveni. Participanții la eveniment sunt verificați cu detectorul de metale de către oamenii legii, înainte de a ajunge în PMAN.”, transmite TV8.md

10:15La Chișinău a ajuns sâmbătă seară și Roberta Metsola, cu un mesaj către poporul moldovean ce privește spre Uniunea Europeană:



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia