Dr. Opriţa (Floreasca): Orice manifestări de protest în spital trebuie să respecte prevederile legale

Dr. Opriţa (Floreasca): Orice manifestări de protest în spital trebuie să respecte prevederile legale

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a declarat luni că medicii şi asistenţii care au anunţat că întrerup activitatea au dreptul să protesteze, însă trebuie să respecte prevederile legale.

Afirmaţia a fost făcută în contextul verificărilor şi anchetelor legate de cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie şi care ulterior a murit şi al suspendării acreditării Spitalului Floreasca de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, unitatea medicală urmând să fie supervizată. De asemenea, contractul de management al medicului Mircea Beuran a fost revocat.

"Este, de fapt, o scrisoare de protest întocmită de un număr de medici şi asistenţi din spitalul nostru. Fără îndoială că persoanele care au semnat acest lucru au dreptul să protesteze şi nimeni nu le îngrădeşte dreptul de a protesta. Mai departe, nu cunosc faptul că ar fi spus că întrerup lucrul. Atragem atenţia că orice manifestări de protest trebuie să respecte prevederile legale şi litera legii atunci când sunt efectuate. De asemenea, cred că înainte de a protesta, colegii noştri trebuie să ia act de rezultatele acestei anchete interne şi de modul în care s-au petrecut faptele ca atare", a subliniat medicul.

El a explicat că revocarea contractului de management al medicului Mircea Beuran, şef secţie chirurgie, nu înseamnă demiterea acestuia, profesorul putând să conteste decizia pe cale administrativă.

"Ca urmare a acestei anchete interne, în baza materialului probatoriu depus, au rezultat o serie de nereguli care au dus la elaborarea unor propuneri şi a unor concluzii printre care şi aceea de a fi revocat contractul de management al şefului secţiei de chirurgie III, domnul profesor Beuran. (...) Nu este vorba despre o demitere, este vorba despre revocarea contractului de management al unui şef de secţie iar el a fost făcut pentru neîndeplinirea a 10 dintre cele 33 de obligaţii care revin strict (...). Este dreptul fiecărei persoane care se consideră nedreptăţită de a contesta această decizie pe cale administrativă", a spus Bogdan Opriţa.

În cazul pacientei respective, potrivit acestuia, nu este vorba despre o defecţiune a unui echipament, ci de "nerespectarea" unor proceduri.

"Despre incidentul în cauză nu vorbim despre o defecţiune a vreunui echipament, ci discutăm fără putinţă de tăgadă despre nerespectarea procedurilor operaţionale în folosirea acelui echipament", a arătat medicul.

Luni, mai mulţi medici, asistenţi medicali şi infirmiere de la Spitalul Floreasca au anunţat printr-un comunicat de presă că întrerup activitatea, urmând să asigure asistenţa doar pentru urgenţele "majore".

"Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca doreşte să îşi exprime îngrijorarea faţă de felul în care este tratat un incident medical regretabil şi de lipsa respectului şi deontologiei a tuturor celor implicaţi. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu şi a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca, înainte de finalizarea oricărei anchete, să fie demis din funcţie prof. dr. Mircea Beuran", afirmă semnatarii comunicatului.

Ei solicită Ministerului Sănătăţii să ancheteze "mai ales" situaţia care a permis să se ajungă la cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie.

"Solicităm Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital. În aceste condiţii, medicii au decis întreruperea activităţii atât în interesul nostru, cât şi al pacienţilor pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistenţă medicală numai pentru urgenţele majore, conform legislaţiei în vigoare", se arată în comunicat.

Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu 30.000 de lei Spitalul de Urgenţă Floreasca "pentru neregulile găsite", dar şi întreaga echipă operatorie, de la asistent până la conducătorul echipei, în cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

3 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

4 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”