Dragnea:Vrem să intrăm în forţă cu Legea pensiilor în Parlament, ca până la finele anului să fie în vigoare

Dragnea:Vrem să intrăm în forţă cu Legea pensiilor în Parlament, ca până la finele anului să fie în vigoare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor, a declarat că proiectul noii Legi a pensiilor urmează să fie depus în Parlament în luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, astfel încât până la finele anului să intre în vigoare, pentru ca de la 1 ianuarie 2019 să înceapă recalcularea pensiilor.

"Vrem să intrăm în forţă cu Legea pensiilor în Parlament, pentru că trebuie să luăm în calcul şi piedicile pe care le vor pune Iohannis sau cei din Opoziţie. Nu a fost o lege bună adoptată de Parlament care să nu fie blocată sau întârziată, nu există aşa ceva. (...) Şi atunci noi vrem neapărat ca până la sfârşitul anului această lege să fie în vigoare, ca să înceapă de la 1 ianuarie să lucreze în print la recalcularea pensiilor. Noi vrem să ne ţinem de calendar, este foarte posibil, s-a discutat ieri şi am discutat săptămâna trecută şi cu doamna prim-ministru, este foarte posibil ca la Casa de Pensii să se mai aloce 1.000-1.500 de posturi pentru că este o muncă foarte grea să recalculezi milioane de pensii şi nu vrem ca nimeni să suporte vreo greşeală de calcul sau vreo nedreptate. În septembrie, la începutul lui septembrie, vrem să intrăm cu legea cu Parlament, practic pe 3 septembrie începe sesiunea parlamentară. (...) Deci, în prima săptămână de sesiune parlamentară această lege trebuie să fie depusă la Parlament, să intre procedurile parlamentare. O să vedem dacă este procedură de urgenţă sau nu, oricum vor avea dezbateri şi în Parlament, dar nimeni nu este oprit să participe la dezbateri în această perioadă începând din această lună ", a declarat Liviu Dragnea, joi seară, la România TV.

Liderul PSD a precizat că proiectul este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii şi a fost convenit în cadrul coaliţiei în urma unor discuţii purtate cu liderii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Chiţoiu.

"Este pus pe site-ul Ministerului Muncii. Am avut o întâlnire cred că alaltăieri sau ieri, nu mai ţin minte exact, cred că ieri ne-am văzut şi cu domnul Tăriceanu şi cu doamna Olguţa Vasilescu şi cu specialiştii de la Casa de Pensii şi ne-am uitat pe forma finală care să fie lansată în dezbatere publică. Am avut o discuţie telefonică şi cu doamna prim-ministru, nu a fost nimic nou faţă de ultima variantă pe care o discutasem şi cu dumneaei, şi de astăzi e în dezbatere publică, mâine cred că va face doamna ministru o conferinţă de presă şi o să înceapă consultările cu asociaţiile de pensionari cu sindicatele şi cu toţi cei interesaţi, care chiar sunt interesaţi de lege nu sunt interesaţi doar să o critice în orb", a spus Dragnea.

El a subliniat că nou lege va rezolva inechităţile din actualul sistem de pensii, care trenează de ani de zile.

"De asemenea, această lege va face ca din 2021 pensiile să crească şi mai mult decât cresc în aceşti ani, deci faţă de practic dublarea pensiilor în 2020 şi dublarea practic a punctului de pensie la 1775 faţă de 2016. Din 2021, pensiile vor creşte şi vor creşte după aia în fiecare an, pentru că acel parametru, care este valoarea punctului de referinţă, va fi indexat în fiecare an cu rata inflaţiei", a spus Dragnea.

Liderul PSD a precizat că noua lege a pensiilor se bazează pe unele principii fundamentale.

"Contributivitatea, care înseamnă că primeşti, practic, în funcţie de cât ai contribuit, egalitatea, adică reparăm o mare dreptate, în sensul că pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în ani diferiţi, acum, după ce va intra în vigoare noua lege, vor primi aceeaşi pensie, adică începând cu 2021, vor primi aceeaşi pensie, pensii egale la condiţii egale, solidaritatea socială - este un principiu fundamental al pensiilor, în sensul că asta este principiul pe care se bazează pilonul I, nu pilonul II - adică generaţiile care sunt în activitate susţin generaţiile de pensionari, care şi ei la rândul lor vor fi susţinuţi, când vor fi pensionari, de cei care vor urma să intre în activitate şi prescriptibilitatea, adică dreptul la pensie să nu se poată prescrie", a declarat Dragnea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

3 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral