Dragoș Călin (Forumul Judecătorilor): Este discutabilă urgența privind proiectele de modificare a Codurilor și grațiere

Dragoș Călin (Forumul Judecătorilor): Este discutabilă urgența privind proiectele de modificare a Codurilor și grațiere

Judecătorul Dragoș Călin, președintele Forumului Judecătorilor, a declarat, miercuri, că este "discutabilă" urgența privind proiectele referitoare la grațiere și modificarea Codurilor penale, adăugând că împreună cu membrii CSM a găsit pârghii pentru o confruntare imediată când se pune o problemă de implementare legislativă.

"Este discutabilă în primul rând urgența pentru o astfel de ordonanță din punct de vedere constituțional. Nu știu în ce măsură se va putea dovedi o astfel de urgență. Sunt dispoziții care au fost declarate neconstituționale de trei, patru ani și care nu au găsit în timpul acesta niciun fel de soluționare. Spre exemplu, procedura de revocare a membrilor CSM este declarată neconstituțională de trei ani sau poate de mai mult. Evident că lucrurile nu pot fi făcute într-un ritm accelerat, ci prin bună credință și prin dialog între CSM, magistrați care sunt principalele persoane care aplică astfel de texte", a precizat Dragoș Călin, judecător la Curtea de Apel București și președinte al Forumul Judecătorilor, la ieșirea din CSM.

El a adăugat că, împreună cu membrii CSM, a găsit pârghii pentru 'o confruntare imediată' când se pune o problemă de implementare legislativă.

"În discuția pe care am avut-o mai devreme cu membrii noului Consiliu am găsit pârghii comune și posibilitatea de a realiza o confruntare imediată când se pune o astfel de problemă de implementare legislativă. Cred că punctul de vedere al CSM-ului este extrem de important într-o democrație. Chiar dacă e un aviz consultativ, trebuie să fie avut în vedere pentru că el reprezintă, practic, punctul de vedere al uneia dintre puterile statului", a mai spus Dragoș Călin.

Dragoș Călin a precizat totodată că amnistia și grațierea nu sunt recomandate în acest moment, statul român putând probabil beneficia de o perioadă de clemență din partea CEDO.

"Amnistia și grațierea nu sunt recomandate în acest moment. Statul român va beneficia probabil, ca urmare a hotărârii pilot care va fi dată (hotărârea CEDO — n.r.) de o perioadă de clemență. Nu știm cât va fi. Posibil să fie un an, posibil să fie doi ani, în care să se poată găsi soluții alternative pentru a decongestiona, în parte, penitenciarele", a mai arătat președintele Forumul Judecătorilor.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie