Drulă: Am anulat ordinul care făcea obligatorie invitarea sindicatului la şedinţele Consiliului de Administraţie al Metrorex

Drulă: Am anulat ordinul care făcea obligatorie invitarea sindicatului la şedinţele Consiliului de Administraţie al Metrorex

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a anulat un ordin din 2014, care a introdus obligativitatea invitării reprezentanţilor USLM la şedinţele Consiliului de Administraţie al Metrorex.

"Prima măsură recomandată de Corpul de Control în dosarul Metrorex a fost îndeplinită. Am anulat ordinul din 2014, care făcea obligatorie invitarea sindicatului la şedinţele Consiliului de Administraţie. După numirea unui Consiliu de Administraţie profesionist, ieri, astăzi facem încă un pas pentru a scoate managementul companiei din buzunarul sindicatului", a anunţat Drulă pe Facebook .

El a dat însă asigurări că va exista un dialog social constructiv cu sindicatele.

"Ca să nu existe loc de interpretare: avem două legi - 62/2011 şi 467/2006 - care obligă managementul să consulte şi să informeze sindicatele în situaţii bine definite. Companiile vor proceda întocmai şi vor avea un dialog social constructiv cu sindicatele. Dar situaţia în care a fost managementul de a lua decizii sub supraveghere nu se va mai întâmpla. Sper ca acest moment să reprezinte începutul unei relaţii normale: sindicatele şi managementul nu trebuie să fie adversari, ci parteneri oneşti care să lucreze pentru binele companiei pe termen lung. Binele companiei asigură binele angajaţilor şi invers, la fel", a adăugat şeful de la Transporturi.

Joi seara, Cătălin Drulă a susţinut că organigrama societăţii Metrorex "pare foarte împănată cu poziţii foarte bine plătite faţă de piaţă", iar consilierii directorului câştigă mai mult decât consilierii unui ministru.

"Dacă organigrama este aglomerată, mi-e şi aşa un pic jenă de exemplul acesta cu bietele casiere, dar totuşi avem automate lângă fiecare loc de casiere. Apoi, sistemul de metrou are mecanic şi ajutor mecanic, dar asta din motive de siguranţă, pentru că nu avem acel sistem în care dacă i se face rău unui mecanic să oprească automat, ca la trenuri. Dar acolo se poate face acel sistem, să investeşti în el. Şi sunt convins că sunt alte locuri unde e posibil (să disponibilizezi angajaţi, n.r.), când ne uităm la nişte consilieri, la nişte profile de psihologi, traducători şi altele. Organigrama pare foarte împănată, cu poziţii foarte bine plătite faţă de piaţă, şi faţă de piaţa publică şi faţă de cea privată. Doar un exemplu vă spun, consilierii directorului Metrorex câştigă dublu faţă de cât câştigă un consilier de ministru, adică 9.500 de lei în mână", a declarat Cătălin Drulă, la Digi 24.

În ceea ce priveşte neregulile găsite de Corpul de Control la Metrorex referitoare la negocierea dintre conducere şi sindicat privind creşterea salariilor cu 18%, Drulă a precizat că această negociere a fost făcută cu iresponsabilitate, iar soluţiile actuale sunt fie renegocierea contractului de muncă în condiţiile financiare actuale ale companiei, fie disponibilizarea personalului.

Potrivit ministrului, raportul Corpului de Control va fi publicat luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina