DSVSA: E-coli și stafilococ în brânza consumată de elevii unei școli din Pitești internați cu toxiinfecție alimentară

DSVSA: E-coli și stafilococ în brânza consumată de elevii unei școli din Pitești internați cu toxiinfecție alimentară

În probele recoltate din brânza servită elevilor de la Școala I. L. Caragiale din Pitești, internați cu toxiinfecție alimentară după ce au mâncat la o cantină, au fost identificată prezența bacteriei E-coli și a unui stafilococ, potrivit rezultatelor parțiale ale analizelor efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș.

Brânza din care au fost recoltate probele a făcut parte din meniul consumat de elevi pe 3 martie, dată după care zeci de copii au început să prezinte simptome de toxiinfecție alimentară. Rezultatele finale vor fi cunoscute după ce probele vor fi analizate și la un laborator de specialitate din București, potrivit reprezentanților DSVSA Argeș.

"Pentru telemeaua de vacă s-au obținut aceste rezultate, stafilococ și E-coli pozitiv, dar sunt rezultate parțiale, urmând ca laboratorul național să confirme și rezultatele finale ale acestor probe", a declarat prefectul județului Argeș, Cristian Soare.

El a mai spus că firma care a furnizat brânza nu este din județul Argeș, însă aceasta nu este singura posibilă sursă de îmbolnăvire luată în calcul în acest caz.

"Ancheta se derulează în continuare (...). Au fost recoltate probe și din cuvele în care a fost preparată mâncarea și așteptăm și aceste rezultate. (...) Activitatea cantinei a fost suspendată, iar firma care o administrează a fost deja sancționată de DSVSA și Direcția de Sănătate Publică Argeș", a precizat prefectul.

Cristian Soare a mai anunțat că a emis un ordin care prevede ca toate unitățile școlare din județul Argeș unde este pregătită mâncare pentru elevi să fie verificate de echipe mixte de control.
Peste 20 de elevi de la Școala I. L. Caragiale din Pitești erau în continuare internați joi , la aproape o săptămână după ce au început să prezinte simptome de toxiinfecție alimentară, au anunțat reprezentanții Instituției Prefectului Argeș.

În secțiile Spitalului de Pediatrie Pitești au rămas internați 15 copii, alți șase fiind internați la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență.

Peste 40 de copii care prezentau simptome de toxiinfecție alimentară, toți elevi ai Școlii I.L. Caragiale înscriși într-un program de tip after-school, s-au prezentat la sfârșitul săptămânii trecute la unitățile medicale din Pitești după ce au mâncat la cantina care deservește unitatea de învățământ, la o parte dintre pacienți fiind confirmată prezența adenovirusului.

Pentru a putea face față numărului mare de pacienți, conducerea Spitalului de Pediatrie Pitești a luat o serie de măsuri de reorganizare a activității.

Direcția de Sănătate Publică Argeș a deschis o anchetă epidemiologică în acest caz, fiind recoltate probe de la cantina deținută de o societate privată. De asemenea, personalul care pregătește și servește masa la cantină s-a prezentat la DSP Argeș pentru efectuarea coproculturilor.

La rândul său, inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu a anunțat că toate cantinele care deservesc unități de învățământ din județul Argeș vor fi verificate în această săptămână. O altă măsură decisă de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș a fost suspendarea temporară a programului after-school de la școala unde au apărut cazurile de toxiinfecție alimentară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...