Dualitate de putere în Republica Moldova: Armata nu se implică în criză şi va rămâne în afara jocurilor politice

Dualitate de putere în Republica Moldova: Armata nu se implică în criză şi va rămâne în afara jocurilor politice

Armata naţională a Republicii Moldova se subordonează doar ordinii constituţionale, îşi continuă în mod obişnuit activitatea, nu se implică în criză şi va rămâne în afara jocurilor politice, se arată într-un mesaj al Ministerului Apărării moldovean postat luni pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, în contextul în care în ultimele două zile în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere, conform publicaţiei Ziarul Naţional din Chişinău.

Forţele armate se subordonează, potrivit Constituţiei, 'exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, independenţei, unităţii, integrităţii teritoriale a ţării şi democraţiei constituţionale'.

În acelaşi timp, 'conform Legii nr.345 cu privire la apărarea naţională: conducerea sistemului naţional de apărare este un atribut exclusiv şi inalienabil al autorităţilor constituţionale ale statului', se menţionează în mesajul Ministerului Apărării, în condiţiile amplificării crizei politice de la Chişinău.

'Atât timp cât nu există certitudine clară în situaţia politică din ţară, Armata Naţionala se subordonează doar ordinii constituţionale. Armata Naţională îşi continuă activitatea în mod obişnuit, nu se implică în criză şi va rămâne în afara jocurilor politice', se subliniază în text.

'Pentru a reduce riscul unei escaladări, conform regulamentelor interne aplicabile în situaţii speciale, accesul în toate unităţile militare şi instituţiile Ministerului Apărării este interzis pentru oricine în afara personalului instituţiei, pe termen limitat, în funcţie de evoluţia situaţiei', anunţă Ministerul Apărării.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat 'preşedinte interimar'.

Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist (prorus) şi blocul ACUM (declarat proeuropean) - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Funcţia de ministru al apărării în guvernul condus de democratul Pavel Filip este exercitată de Eugen Sturza, care a promovat strângerea legăturilor Republicii Moldova cu NATO. În guvernul Maiei Sandu, această funcţie i-a fost încredinţată lui Pavel Voicu, fost consilier al lui Igor Dodon pentru misiuni speciale.

În ediţia de luni a Monitorului Oficial a fost publicat decretul preşedintelui interimar Pavel Filip, prin care a fost dizolvat parlamentul rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie, şi prin care a fost stabilită data alegerilor anticipate, informează Ziarul de Gardă din Chişinău.

Nu au fost publicate însă celelalte decrete semnate în weekend de preşedintele Igor Dodon prin care a fost învestit noul guvern condus de premierul Maia Sandu.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”