Dungaciu: Când intri într-o criză cu instituţiile decredibilizate, capacitatea de a lupta împotriva acesteia este diminuată

Dungaciu: Când intri într-o criză cu instituţiile decredibilizate, capacitatea de a lupta împotriva acesteia este diminuată

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a declarat joi că nevoia de încredere într-o societate este "esenţială" şi a explicat că, atunci când instituţiile sunt "decredibilizate", capacitatea de luptă într-o criză este "mult diminuată".

"Despre încrederea în sistem este vorba de fiecare dată când avem de a face cu o criză. Cuvântul încredere devine strategic, dacă vreţi. (...) Când intri într-o criză cu instituţiile decredibilizate, capacitatea ta de a lupta împotriva crizei este mult diminuată. (...) După zece ani în care am intrat într-un război al tuturor împotriva tuturor, într-o spirală a violenţei care a patrulat totul, inclusiv spaţiul politic, de multe ori ne-am trezit cu această criză care a developat într-un fel această lipsă de încredere instituţională. (...) Ce să se aştepte oamenii, când zece ani li s-a spus că totul este defect, că totul este corupţie, că totul este joc din spatele cortinei, cum să accepte ei că tot ce se întâmplă acum este altfel. (...) Când zece ani ai făcut din corupţie brand de ţară şi ţi-a exhibat, ca să zic aşa, toate problemele de tipul ăsta, cum să te aştepţi ca această populaţie subit să aibă încredere în instituţii? Nu are încredere în instituţii", a arătat Dungaciu, la un eveniment organizat sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.

În opinia sa, nevoia de încredere este "esenţială" într-o societate.

"Nevoia de încredere este esenţială într-o societate. Nu poţi să pretinzi performanţă unei societăţi căreia tu îi dinamitezi toate instituţiile de la un cap la altul de dimineaţă până seară, că ea nu mai devine funcţională. De asta este bine să avem grijă de instituţii, chiar dacă unele par prăfuite. (...) Nu le demantela, că nu se ştie într-o criză când ai nevoie de nişte comunicatori credibili. (...) Asta este o problemă pe care ar trebui să o discutăm mult mai aplicat când vorbim despre societatea românească. Asta este criza care învăluie toată această dezbatere, legată inclusiv despre pandemie", a mai afirmat Dungaciu.

Centrul de Cercetări Sociologice Larics şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a prezentat datele Barometrului de Sănătate al României, în cadrul unui eveniment organizat sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...