După Brexit, Juncker pledează pentru o Europă cu mai multe viteze

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat joi pentru o Europă cu mai multe viteze, în urma crizei care s-a declanșat în cadrul Uniunii Europene în 28 aprilie anul trecut după votul britanic în favoarea Brexit, relatează France Presse.

"Vrem ca UE să avanseze? Și nu ar trebui ca aceia care vor să avanseze mai rapid să o poată face fără a-i deranja pe ceilalți, instituind o construcție mai structurată, deschisă întregii lumi?", a întrebat retoric Juncker în cursul unei conferințe la Universitatea catolică francofonă din Louvain-la-Neuve (UCL), în apropiere de Bruxelles.

"Nu mai suntem la ora la care să ne imaginăm că vom putea face toți același lucru împreună", a recunoscut Juncker în fața studenților la drept de la UCL, în intervenția sa "Europa: o viziune a viitorului".

"Aș pleda în acest sens în cursul zilelor care vor urma", a precizat el, în timp ce Comisia urmează să publice în curând o "Carte albă" înaintea summitului european din 25 martie, la Roma, care va marca cea de-a 60-a aniversare a Tratatului fondator al UE. Summitul în 27, fără Regatul Unit, va fi simbolic pentru această perioadă în care UE este marcată de crize repetate.

"Ar trebui ca în timpul aniversării de la Roma (...), pe baza 'Cărții albe' pe care Comisia o va publica probabil în cursul săptămânii viitoare, să încercăm să ne punem de acord asupra esențialului", a continuat șeful executivului european.

"Cei care sunt de acord să facă cele mai multe lucruri împreună, care se pun de acord asupra a ceea ce este esențial să facă, pot fi 15 sau 28", a insistat el, adăugând:"Și acest număr poate varia în funcție de un subiect sau altul", apărare, politică economică etc.

Reluând tema pe care o abordase deja în cursul unei conferințe susținute în 9 decembrie la Maastricht (Olanda), Juncker a evocat o "orbită" diferită pentru țările europene care vor mai multă sau mai puțină integrare.

"Cred că trebuie să ne imaginăm continentul în cercuri concentrice", a explicat șeful Comisiei, exprimându-și dorința să existe "în jurul centrului Europei o orbită pe care să poată lua loc țările cărora nu le place să împărtășească toate ambițiile celorlalte". "Văd acolo Regatul Unit, de exemplu, Turcia și alte țări care nu o știu încă", a conchis el.

Premierul britanic Theresa May s-a angajat să declanșeze formal procedura de separare a țării sale de Uniunea Europeană înainte de sfârșitul lunii martie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

4 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

5 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…