Economia Chinei a frânat violent în trimestrul al doilea

Economia Chinei a frânat violent în trimestrul al doilea

Creșterea economică a Chinei a încetinit brusc în al doilea trimestru, subliniind impactul colosal al blocajelor COVID asupra activității și indicând o presiune persistentă în lunile următoare din cauza perspectivelor globale din ce în ce mai sumbre, transmite Reuters.

Restricțiile anticovid, printre motivele proastei evoluții a economiei chinezeFoto: DreamsTime

Datele șubrede de vineri se adaugă la temerile legate de o recesiune globală, în timp ce factorii de decizie din toată lumea majorează ratele dobânzilor pentru a limita inflația în creștere, creând și mai multe greutăți pentru consumatori și întreprinderi, care se confruntă cu provocările generate de războiul din Ucraina și de întreruperile lanțului de aprovizionare.

Produsul intern brut în trimestrul aprilie-iunie a fost cu doar 0,4% mai mare decât în aceeași perioadă din anul precedent, potrivit datelor oficiale publicate vineri.

Aceasta a fost cea mai proastă performanță pentru a doua cea mai mare economie a lumii de la începutul seriei de date, în 1992, excluzând o contracție de 6,9% în primul trimestru din 2020 din cauza șocului COVID inițial.

Economia Chinei a frânat brusc

De asemenea, a fost mai mică decât estimarea unei creșteri de 1,0% dintr-un sondaj Reuters realizat în rândul analiștilor și a marcat o încetinire bruscă de la o creștere de 4,8% în primul trimestru.

De la un trimestru la altul, PIB-ul a scăzut cu 2,6% în al doilea trimestru față de trimestrul anterior.

„Economia Chinei a stat pe marginea prăbușirii în stagflație, deși ce a fost mai rău a trecut în perioada mai-iunie. Se poate exclude posibilitatea unei recesiuni sau a două trimestre consecutive de contracție", a declarat Toru Nishihama, economist șef la Dai-ichi Life Research Institute din Tokyo.

„Având în vedere creșterea modestă, este probabil ca guvernul chinez să desfășoare de acum înainte măsuri de stimulare economică pentru a revigora creșterea în declin, dar obstacolele sunt mari pentru ca Banca centrală a Chinei să reducă și mai mult ratele dobânzilor, deoarece aceasta ar stârni inflația, care a fost menținută la un nivel relativ scăzut în prezent."

Măsurile anticovid au afectat grav creșterea PIB

În martie și aprilie au fost impuse lockdown-uri totale sau parțiale în marile centre din țară, inclusiv în capitala economică Shanghai, care a înregistrat o contracție anuală de 13,7% a PIB-ului în al doilea trimestru. În același trimestru, producția din capitala Beijing s-a contractat cu 2,9% de la an la an.

Deși multe dintre aceste restricții au fost ridicate între timp, iar datele din iunie au oferit semne de îmbunătățire, analiștii nu se așteaptă la o redresare economică rapidă.

China își menține politica dură de zero-COVID pe fondul unor noi focare, piața imobiliară a țării se află într-o cădere profundă, iar perspectivele globale sunt sumbre.

Acțiunile chinezești au crescut pe bursă pentru scurt timp înainte de a o lua la vale, în timp ce yuanul a scăzut la minimul ultimelor două luni din cauza raportului slab privind PIB-ul.

(foto articol © Tetiana Kitura | Dreamstime.com )



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...