Edward Snowden despre arestarea lui Assange: ''O zi tristă pentru libertatea presei''

Edward Snowden despre arestarea lui Assange: ''O zi tristă pentru libertatea presei''

"O zi tristă pentru libertatea presei", a comentat ''lansatorul de alerte'' (''whistleblower'') Edward Snowden după ce fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de şapte ani în ambasada Ecuadorului de la Londra, a fost arestat de poliţia britanică, informează AFP.

"Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitând poliţia secretă în ambasadă pentru a scoate cu forţa afară un editor de materiale jurnalistice - fie că acest lucru place sau nu - vor ajunge să intre în cărţile de istorie. Criticii lui Assange se pot bucura, însă aceasta este o zi tristă pentru libertatea presei", a notat pe Twitter fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA.
Edward Snowden, care trăieşte în exil în Rusia, a calificat decizia Ecuadorului drept "revocare extraordinară şi foarte probabil fără precedent a ceea ce Naţiunile Unite consideră o acordare de azil legitimă".

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de poliţia britanică joi, după ce agenţii au fost invitaţi să intre în ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange se refugiase din 2012. Assange a fost arestat ca urmare a retragerii dreptului de azil de către guvernul ecuadorian.

Julian Assange, naturalizat ecuadorian în 2017, a declarat că se teme că va fi arestat pentru a fi extrădat în SUA pentru publicarea în 2010 de către site-ul său a mii de documente confidenţiale ale Departamentului de Stat şi ale Pentagonului, care au fost preluate de mass-media din lumea întreagă.

Edward Snowden, fost consultant al NSA (National Security Agency), a dezvăluit în 2013 existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a internetului. SUA l-au inculpat pentru spionaj şi furt de secrete de stat, ceea nu îl împiedică să afirme că-şi iubeşte ţara şi vrea să se întoarcă acasă.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Bucureștiul, tortul interlopilor! / Cum au cumpărat „Sportivii“ terenurile pe care au construit blocuri cu PUD-u…