Elicopterul cu care a fugit Ceauşescu s-a pierdut în ceață la Argeș și a aterizat de urgență

Elicopterul cu care a fugit Ceauşescu s-a pierdut în ceață la Argeș și a aterizat de urgență

Piloții elicopterului Dauphin cu înmatricularea 202, care a fost folosit de soţii Ceauşescu în ziua de 22 decembrie pentru a fugi de pe clădirea Comitetului Central al PCR, au hotărât, luni în jurul prânzului, să aterizeze pe un câmp din comuna Mălureni, Argeș, din cauza ceții extrem de dese.

Elicopterul Dauphin SA-365 cu numărul 202 a fost utilizat de soții Ceaușescu in 1989

Conform unor surse, piloții Serviciului Român de Informații erau într-o misiune de antrenament. În urma incidentului nu au existat persoane rănite și nici pagube materiale. Conform unor martori, până să aterizeze, piloții au dat câteva ture bune în zonă.

Reamintim că, România a achiziţionat în anii '80 patru aparate bimotoare Dauphin SA-365 în varianta VIP, extrem de moderne în acel moment. Elicopterele au intrat în exploatarea Departamentului Securităţii Statului (DSS), erau destinate exclusiv pentru transportul soţilor Ceauşescu şi au fost înmatriculate cu numere de bord de la 201 la 204. Acestea au înlocuit mai vechile elicoptere sovietice MI-8 (varianta VIP) şi autohtonele IAR 316 produse la IAR din Ghimbav, sub licenţă de la compania franceză Aerospatiale. Cele din urmă au fost considerate prea periculoase de DSS pentru că aveau un singur motor.

În momentul în care soţii Ceauşescu au fugit din sediul CC, la manşa aparatului s-a aflat colonelul Vasile Maluţan. La bordul elicopterului cu înmatricularea 202 şi seria 6143 se aflau nu mai puţin de 8 persoane: cuplul dictatorial, cei doi piloţi, Manea Mănescu şi Emil Bobu - membri CPEx - şi doi ofiţeri ai Direcţiei a V-a a Securităţii, care erau gărzile de corp ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Cu toate că nu avea atinsă capacitatea maximă de încărcare, aeronava a fost extrem de instabilă la decolare existând chiar riscul prăbuşirii. Tocmai din acest motiv, dar şi din cauza pericolului de a fi doborât de Armata Română, colonelul Maluţan i-a abandonat pe dictator şi pe soţia acestuia la Titu, judeţul Dâmboviţa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”