Elon Musk, despre restricționarea accesului la Starlink în Ucraina: „Nu vom permite escaladarea conflictului”

Elon Musk, despre restricționarea accesului la Starlink în Ucraina: „Nu vom permite escaladarea conflictului”

Multimiliardarul Elon Musk susține că restricționează accesul armatei ucrainene la serviciul său de internet prin satelit Starlink pe motiv că vrea să prevină un al treilea război mondial.

Elon Musk FOTO Getty Images

Săptămâna trecută, președinta SpaceX, Gwynne Shotwell, a anunțat că s-au luat măsuri în vederea limitării utilizării sateliților Starlink de către armata ucraineană. Starlink „nu a fost niciodată menit să fie transformat în armă”, a spus Shotwell, referindu-se la faptul că armata ucraineană au folosit acest serviciu de internet pentru a controla drone.

„Ucrainenii l-au folosit în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”, a insistat președinta SpaceX.

Fostul astronaut Scott Kelly a reacționat pe Twitter în sprijinul ucrainenilor. „Ucraina are nevoie disperată de sprijinul tău continuu. Te rugăm să restabilești funcționalitatea completă a sateliților Starlink. Apărarea împotriva unei invazii nu este o capacitate ofensivă. Este supraviețuire. Se vor pierde vieți nevinovate. Tu poți ajuta! Mulțumesc!”, a scris el.

Elon Musk i-a răspuns astronautului american duminică seara: „Starlink este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special pe front, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care poate duce la al treilea război mondial”.

Într-un dialog purtat anterior cu un blogger, Musk a susținut că „terminalele comerciale SpaceX, la fel ca alte produse comerciale, sunt destinate uzului privat, nu militar”.

„Ne străduim din greu să facem ceea ce trebuie, iar corectitudinea este o întrebare morală extrem de dificilă”, a adăugat el.

Compania SpaceX, fondată de Elon Musk, a pus la dispoziția Ucrainei rețeaua sa Starlink pentru a o menține conectată la internet pe fondul bombardamentelor rusești asupra infrastructurii sale.

Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a criticat dur decizia șefilor SpaceX și le-a cerut să decidă dacă sunt „de partea Ucrainei și a dreptului la libertate” sau „de partea (Rusiei, n. red.) și a dreptului său de a ucide și de a cuceri teritorii”.

Elon Musk a publicat mai multe mesaje controversate în legătură cu războiul din Ucraina. Anul trecut, el a stârnit îngrijorări la Kiev după ce a prezentat un așa-zis plan de pace ce presupunea cedări teritoriale Rusiei. Unii internauți l-au catalogat imediat pe Musk drept noul „idiot util” al Kremlinului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale