Elon Musk susține că inteligența artificială va pune capăt muncii. „Cea mai disruptivă forță din istorie” VIDEO

Elon Musk susține că inteligența artificială va pune capăt muncii. „Cea mai disruptivă forță din istorie” VIDEO

Miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk a prezis că inteligența artificială va însemna în cele din urmă că nimeni nu va mai fi nevoit să muncească.

Rishi Sunak și Elon Musk la summitul privind inteligența artificială FOTO: X

El a vorbit cu prim-ministrul Rishi Sunak în timpul unui eveniment neobișnuit "în conversație", la sfârșitul summitului privind inteligența artificială din această săptămână.

Interviul de 50 de minute a inclus o predicție a lui Musk potrivit căreia tehnologia va face ca munca plătită să devină inutilă, scrie bbc.com.

El a avertizat, de asemenea, cu privire la roboții umanoizi care "te pot urmări oriunde".

Cei doi au vorbit despre faptul că Londra este un centru de vârf pentru industria inteligenței artificiale și despre modul în care această tehnologie ar putea transforma învățarea.

Dar discuția a luat și o turnură mai întunecată, Sunak recunoscând "anxietatea" oamenilor cu privire la înlocuirea locurilor de muncă, iar cei doi au căzut de acord asupra necesității unui "arbitru" care să supravegheze supercomputerele viitorului.

Investitorul în tehnologie și inventatorul Musk a investit bani în firme de inteligență artificială și a folosit această tehnologie în mașinile sale Tesla fără șofer, dar și-a exprimat în mod oficial temerile că aceasta ar putea amenința societatea și însăși existența umană.

"Există o preocupare în ceea ce privește siguranța, în special în cazul roboților umanoizi - cel puțin o mașină nu te poate urmări într-o clădire sau într-un copac", a declarat el în fața audienței.

Sunak - care dorește să vadă investiții în industria tehnologică în creștere din Marea Britanie - a răspuns: "Nu vindeți asta".

Nu în fiecare zi îl vezi pe primul ministru al unei țări luând un astfel de interviu unui om de afaceri, dar Sunak a părut fericit să fie gazda celebrului său invitat.

Și dacă părea să se bucure, nu ar trebui să fie o surpriză - el a locuit anterior în California, unde se află Silicon Valley, iar dragostea sa pentru tot ceea ce înseamnă tehnologie este bine documentată.

Într-o sală atât de mare, Elon Musk era greu de auzit și a mormăit prin meditațiile sale elaborate despre viitor, dar s-a abținut de la orice remarcă deplasată.

Evenimentul a avut loc în fața unor invitați din industria tehnologică, într-o sală somptuoasă din Lancaster House din centrul Londrei.

În mod neobișnuit pentru un eveniment în care a fost implicat premierul, camerele de televiziune nu au fost lăsate înăuntru, Downing Street difuzând în schimb propriile imagini.

Unii reporteri au fost lăsați să observe, dar li s-a spus că nu pot pune întrebări.

Cei doi au discutat despre beneficiile potențiale ale inteligenței artificiale, iar Musk a declarat: "Unul dintre fiii mei are probleme în a-și face prieteni, iar un prieten AI ar fi grozav pentru el."

De asemenea, au fost de acord cu privire la posibilitățile pe care le prezintă IA pentru învățarea tinerilor, Musk afirmând că aceasta ar putea fi "cel mai bun și mai răbdător tutore".

Dar a existat și un avertisment dur cu privire la impactul potențial ruinător pe care l-ar putea avea asupra locurilor de muncă tradiționale.

"Asistăm aici la cea mai disruptivă forță din istorie", a spus Musk, înainte de a specula: "Va veni un moment în care nu va mai fi nevoie de niciun loc de muncă - poți avea un loc de muncă dacă vrei unul pentru satisfacție personală, dar AI va face totul. Este atât de bine, cât și de rău - una dintre provocările viitorului va fi cum găsim sensul vieții."

Pe lângă toate aceste filozofii, nu au existat prea multe anunțuri noi cu privire la modul în care tehnologia va fi utilizată și reglementată în Regatul Unit - în afară de promisiunea prim-ministrului că inteligența artificială ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăți site-ul guvernului.

Musk a fost unul dintre invitații vedetă la summitul din această săptămână - dar pentru scurt timp s-a părut că evenimentul cu Sunak ar putea fi puțin umbrit.

Cu câteva ore înainte de începerea acestuia, Musk a accesat site-ul său X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, pentru a ataca summitul.

În timp ce Sunak era în picioare și susținea ultima sa conferință de presă la Bletchley Park, Musk a distribuit o caricatură care parodia un "Summit pentru siguranța IA".

Acesta a înfățișat caricaturi reprezentând Marea Britanie, Uniunea Europeană, China și SUA cu bule de discurs pe care scria "Noi declarăm că AI posedă un risc potențial catastrofal pentru omenire" - în timp ce în bulele de gânduri ale acestora scria "Și abia aștept să o dezvolt".

Dar, în cele din urmă, cei doi au părut să se simtă în largul lor, iar Sunak, în special, părea în elementul său - poate chiar ușor impresionat de controversatul miliardar, pe care l-a numit un "inovator și tehnologist genial".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”