Emoție în Cehia după ce președintele a sugerat înlăturarea premierului cu ajutorul unui Kalașnikov

Emoție în Cehia după ce președintele a sugerat înlăturarea premierului cu ajutorul unui Kalașnikov

Clasa politică cehă era consternată marți după ce președintele Milos Zeman a sugerat, probabil în glumă, înlăturarea premierului Bohuslav Sobotka cu ajutorul unei puști de asalt Kalașnikov, transmite AFP. Întrebat luni în timpul unei dezbateri publice despre modalitățile prin care premierul Sobotka ar putea fi îndepărtat de la conducerea executivului, președintele Zeman, cunoscut pentru declarațiile sale ieșite din tiparul funcției, a răspuns că există o opțiune democratică, și anume alegerile, dar și una nedemocratică, respectiv Kalașnikovul.

Declarația sa a stârnit imediat reacții. 'Sper că a fost o glumă, pentru că este dezgustător', a spus șeful Partidului Comunist (de opoziție), Vojtech Filip.

Dar eurodeputatul Pavel Svoboda a mers și mai departe, făcând aluzie într-o postare pe Twitter la aparițiile publice ale lui Zeman după ce a consumat alcool. 'Oare președintele va fi în stare să țină singur Kalașnikovul, sau va trebui să angajeze pe cineva ?', întreabă eurodeputatul în respectiva postare în care adaugă o fotografie cu Rambo ținând un Kalașnikov.

'Este nedemn pentru un șef de stat. Recurge la provocări, divizează societatea. Un om politic nu ar trebui să facă vreodată așa ceva', a reacționat la rândul său Petr Fiala, liderul partidului de dreapta Democrații Civici.

Cât despre cel direct vizat de afirmațiile președintelui, premierul Sobotka, acesta le-a calificat drept 'stupide și inutile'. 'Nu voi reacționa la așa ceva', a scris el pe Twitter, adăugând că Republica Cehă 'este probabil singura țară din lume unde președintele cheamă deschis la asasinarea primului ministru'.

Zeman și Sobotka sunt amândoi politicieni de stânga, dar relațiile lor sunt tensionate. Principala temă de divergență între ei în ultima vreme a fost reprezentată de migranții musulmani. În timp ce Zeman este categoric împotriva primirii acestor migranți, Sobotka are poziții mai nuanțate, deși guvernul de la Praga a votat în Consiliul european Justiție și Afaceri Interne împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

De asemenea, conform sondajelor, majoritatea populației cehe se pronunță împotriva primirii refugiaților, astfel că poziția fermă manifestată de Zeman pe acest subiect i-a crescut popularitatea, în pofida numeroaselor sale declarații controversate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...