„Erau tineri și mutilați”. De ce rușii încă aleg să-și petreacă vacanțele în Crimeea: „Călătoria a fost înfricoșătoare”

„Erau tineri și mutilați”. De ce rușii încă aleg să-și petreacă vacanțele în Crimeea: „Călătoria a fost înfricoșătoare”

În pofida războiului din Ucraina, turiștii ruși continuă să-și petreacă vacanțele în Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în anul 2014. Câțiva ruși au vorbit despre motivele pentru care aleg această destinație pentru vacanță, relatează Meduza.

Turism în Crimeea ocupată de ruși FOTO Profimedia

Crimeea a fost o populară destinație de vacanță pe timpul fostei Uniuni Sovietice. Ea a revenit în centrul atenției în perioada actuală, întrucât cetățenii ruși nu pot să își petreacă vacanțele în multe dintre țările occidentale din pricina sancțiunilor adoptate după declanșarea războiului în Ucraina.

Astfel, o tânără în vârstă de 28 de ani, Aliona, din Orenburg, a spus că ultima vacanță petrecută în Crimeea a avut loc în luna iulie a acestui an.

„Am fost în vacanță în Feodosia. Conflictul nu începuse atunci când eu și soțul meu ne-am rezervat camerele de hotel, le-am plătit și am făcut planurile de călătorie. Când a început totul, am urmărit știrile cu atenție și ne-am gândit bine ce să facem. Dar, în cele din urmă, ne-am asumat un risc și am decis să mergem.

Atmosfera era tensionată. Soldații transportau în Crimeea echipamente noi sau deteriorate pentru reparații, erau avioane de luptă care zburau deasupra capului, iar flota noastră de la Marea Neagră se afla în port. Erau o mulțime de refugiați care plecau cu familiile din Ucraina, mașinile lor erau pline până la refuz cu bunurile lor. Dar, în același timp, era o atmosferă calmă.

În iulie 2023, soțul meu, sora mea și cu mine am mers din nou la Feodosia. Nu ne-am speriat. Peninsula Crimeea este foarte bine protejată: mulți dintre soldații noștri patrulează pe străzi și ne-am simțit în siguranță. Nu ne-am gândit la pericol.

Localnicii sunt bucuroși să vadă turiști ruși. Unii ne-au spus că sunt foarte bucuroși că au devenit parte a Rusiei, deși nu i-am întrebat prea mult despre asta. Oamenii au spus că au crescut în URSS și că vor rămâne cu Rusia. [...]

Mergem în Crimeea deoarece credem că stațiunile noastre sunt la fel de bune ca și cele internaționale și dorim ca banii noștri să rămână în țară și să se ducă spre dezvoltarea turismului rusesc. Iubesc Crimeea în mod special”, a declarat Aliona.

Turism în Crimeea FOTO Profimedia

Turism în Crimeea FOTO Profimedia

„Ne vom întoarce cu siguranță”

În perioada 4- 11 iulie, Anna, în vârstă de 44 de ani, din regiunea Arhangelsk, și soțul ei și-au petrecut vacanța în orașul Koreiz. Aceasta mărturisește că partenerul ei de viață iubește „cu desăvârșire” peninsula.

Aceasta a fost prima noastră vacanță împreună după patru ani, așa că am decis să mergem în locul lui preferat. Nu a fost înfricoșător pentru că am fost deja acolo de două ori.

Lucrurile sunt calme acolo și nu e nimic care să-ți amintească de război, cu excepția verificărilor amănunțite pe pod. Singurul lucru pe care l-am discutat cu localnicii a fost că sunt mai puține persoane anul acesta.

A fost o vacanță minunată. Ne vom întoarce cu siguranță”, a spus ea.

O persoană care a vrut să-și păstreze anonimatul, în vârstă de 32 de ani, din Sankt Petersburg, a afirmat că și-a petrecut vacanța din acest an în Feodosia.

Am venit aici pentru o săptămână. Mergem acasă în câteva zile. Venim aici în fiecare an și stăm la rude. Călătoria până aici a fost înfricoșătoare, desigur, dar rudele noastre ne-au spus că lucrurile sunt calme chiar acum. Sunt și alți oameni aici în vacanță, dar nu prea mulți. Noi am venit din Anapa, unde am stat în vacanță cam o săptămână, dar sunt mult mai mulți turiști acolo.

În fiecare an, orașul Feodosia devine mai frumos: se ridică mai multe statui, se amenajează străzi noi și frumoase și zone de recreere, se restaurează situri istorice și se construiesc noi drumuri”, a afirmat această persoană pe 12 iulie, în timp ce se afla în vacanță.

„O vacanță bună”

O altă persoană care a vrut să-și păstreze anonimatul, în vârstă de 16 ani, din Lipetsk a spus că a fost în vacanță cu părinții în orașul Kacha din apropierea Sevastopolului.

„Nu ne-a fost frică să călătorim acolo, pentru că știam că nu sunt lupte în zonă. Orice este posibil, desigur, dar eram siguri că totul va fi bine. Și am avut dreptate.

Am ales Crimeea din mai multe motive: în primul rând, nu mai fusesem acolo de mult timp și am vrut să o revedem. În al doilea rând, mulți oameni sunt, de înțeles, speriați să meargă acolo, așa că alte destinații de stațiuni mai sigure sunt aglomerate, în timp ce Crimeea este pe jumătate goală. Chiar erau foarte puțini oameni acolo!

Am întâlnit în mod constant vehicule militare, dar în afară de asta, nu era nimic neobișnuit. În general, a fost o vacanță bună, neconvențională, despre care îmi voi aminti mult timp”, a afirmat persoana de 16 ani, care a vizitat orașul Kacha în perioada 4-11 iulie.

Angelina, 38 de ani, din Sankt Petersburg, a afirmat că alături de soțul ei și cei doi copii au decis să viziteze Evpatoria. Partenerul său de viață a trebuit să plece, însă ea și cei doi copii au decis să mai rămână până luni, 7 august.

Nu aveam nicio îndoială în legătură cu venirea aici și nu eram agitată. Nu mi-e frică de atacuri aeriene. Pur și simplu cred că fiecare își va face treaba și armata se va ocupa de orice va veni. De fapt, prefer astfel de situații, pentru că înseamnă că sunt mai puțini oameni în jur.

Iubesc această peninsulă. Mergem în vacanță în fiecare an. Nu ajungem întotdeauna în Crimeea, dar am mai fost aici. Momentan, este cea mai accesibilă opțiune a noastră", a mărturisit Angelina.

„Mi-a fost puțin frică”

Anna, în vârstă de 51 de ani, din Sankt Petersburg, a dezvăluit că încă din anul 2017 vizitează Crimeea.

De obicei petrecem două-trei luni într-un oraș diferit de fiecare dată: Feodosia, Utes, Yalta, Balaklava, Yevpatoria. De la an la an aici e tot mai bine; zona este foarte frumoasă, se construiesc mai multe hoteluri, serviciile sunt mai bune. Când vii o dată pe an, observi îmbunătățirile.

Îmi place Crimeea pentru că are fructe de pădure, legume și mai multă libertate decât în regiunea Krasnodar.

Cine a spus că aici este periculos? Ucrainenii? Peninsula este o stațiune, așa că atmosfera de aici acum e una de stațiune. Oamenii din Crimeea sunt calmi, sunt încrezători că totul este în regulă și că nu au de ce să se teamă. Ei știu că sunt sub protecția Rusiei. Pur și simplu își trăiesc viața ca de obicei”, susține ea.

O altă persoană din Moscova, care a vrut să-și păstreze anonimatul, a afirmat că a vizitat Crimeea în perioada 1-11 mai și că a decis să rămână pe coasta de sud: „Mi-a fost puțin frică, dar cunosc o mulțime de oameni în peninsulă, i-am întrebat înainte despre situație și am decis că ar fi bine să plec. Am avut și prieteni care au plecat în vacanță în Crimeea mai devreme, în martie și aprilie. De asemenea, mi-au spus că totul va fi bine. Am ales Crimeea din motive personale. Localnicii discută aceleași lucruri ca și oamenii de pe continent, toți au îngrijorări cu privire la viitor, dar nimeni nu a spus prea multe despre situația din Crimeea.

Lucrurile au fost calme în general, dar navele militare și soldații din trenuri, gări și oraș fac să fie dificil să treci cu vederea situația militară și politică actual. E imposibil de ignorat și puțin deprimant. Au fost mai puțini turiști decât pe timp de pace".

Ludmila, care este din Sankt Petersburg, a vizitat de curând Feodosia: „Soțul meu este soldat și am mers într-o stațiune militară. Din cauza meseriei lui , ne-am obișnuit cu schimbări neașteptate. Am încercat să nu ne uităm la știri înainte de călătorie. De obicei facem cereri de vizitare a stațiunilor militare în noiembrie, iar ei ne dau vouchere pentru a merge în diferite locuri. De data aceasta, ne-au dat unul pentru Crimeea.

Nu ne-a fost frică să facem vacanța acolo, din moment ce eram păziți de soldați cu mitraliere, care patrulau permanent. Au fost baricade cu bariere antitanc la punctul de control, la fel cum vezi în filmele de război. În stațiunea în care am mers erau soldați răniți. A fost o imagine tristă, erau tineri și mutilați. Și eu am doi fii, așa că m-am uitat la acei bărbați cu lacrimi în ochi".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?