Erdogan îi transmite lui Rutte ca Turcia va susţine un nou şef al NATO în funcţie de nevoile sale

Erdogan îi transmite lui Rutte ca Turcia va susţine un nou şef al NATO în funcţie de nevoile sale

Preşedintele turc Tayyip Erdogan i-a transmis duminică premierului olandez Mark Rutte, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ankara va susţine un candidat pentru postul de nou şef al NATO în funcţie de aşteptările şi nevoile sale, a anunţat preşedinţia turcă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Regep Erdogan FOTO EPA EFE

Erdogan i-a spus premierului olandez în exerciţiu că Turcia se aşteaptă ca noul şef al alianţei de securitate să servească nevoile şi interesele aliaţilor în lupta împotriva terorismului şi să ţină cont de sensibilităţile aliaţilor care nu sunt membri ai Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al biroului său.

Olanda a mai avut trei secretari generali de-a lungul timpului, adică Dirk Stikker (1961-1964), Joseph Luns (1971-1974) și Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009). Trei secretari generali de la înființarea NATO a mai avut doar Marea Britanie, în timp ce în țările de după Cortina de Fier, care au cunoscut comunismul și prezența trupelor de ocupație sovietice, nu au avut nicio funcție de numărul unu din 1949 până în prezent.

Așadar, dacă până la urmă mandatul de șef NATO ar merge la Rutte, Olanda ar deveni prima țară care a avut patru secretari generali, de la înființare până în prezent. În presa internațională, de la Bloomberg, Politico până la Reuters, publicațiile occidentale subliniază că există o mare presiune din Europa Centrală și de Est pentru un reprezentant al său, însă, la fel cum e cazul și al viitorului ministru de Externe ale Comisiei Europene, e căutat cel mai potrivit om.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?