Erdogan va discuta cu Putin despre centrala Zaporojie. Turcia „nu are pretenții” la teritoriul sirian

Erdogan va discuta cu Putin despre centrala Zaporojie. Turcia „nu are pretenții” la teritoriul sirian

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că va discuta cu Vladimir Putin, la scurt timp după o întrevedere cu Volodimir Zelenski, scopul fiind negocierea păcii între Rusia și Ucraina.

Președintele Turciei va discuta cu Vladimir Putin despre centrala nucleară de la Zaporojie FOTO: EPA-EFE

Zelenski a declarat că Rusia trebuie să elimine toate minele din zonă, a spus Erdogan joi, într-un interviu acordat în timpul zborului său de întoarcere din oraşul ucrainean Lvov, potrivit declaraţiilor sale raportate de mass-media turce, informează Reuters.

"Vom discuta problema (centralei nucleare Zaporojie) cu (Vladimir) Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume", a subliniat Erdogan.

Mesajul pentru Siria

În acelaşi interviu, Erdogan a asigurat, potrivit AFP, că Turcia „nu are pretenţii” la teritoriul sirian. „Nu avem pretenţii la teritoriul Siriei (...). Regimul (de la Damasc) trebuie să fie conştient de acest lucru", a declarat Erdogan, care ameninţă din luna mai cu o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva unor grupări kurde.

Preşedintele turc a reafirmat, însă, că armata Ankarei - prezentă în zone din nordul teritoriului sirian ce se învecinează cu Turcia - este "gata" în orice moment să lanseze o nouă ofensivă. Între 2016 şi 2019, armata turcă a lansat trei operaţiuni de anvergură în nordul Siriei, vizând miliţii şi organizaţii kurde. Ankara vrea să creeze o „zonă de securitate" de 30 de kilometri la frontiera sa sudică.

Calea diplomatică

De asemenea, potrivit Reuters, Erdogan a dat asigurări că nu a respins niciodată dialogul şi diplomaţia în relaţiile cu Siria. „Diplomaţia între state nu poate fi niciodată total întreruptă”, a spus Erdogan, pe un ton mai blând decât în afirmaţiile sale anterioare.

Marţi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat că 17 persoane au fost ucise în lovituri ale armatei turce asupra unei poziţii a regimului sirian lângă frontiera turcă, după confruntări în timpul nopţii între forţele Ankarei şi combatanţi kurzi.

Preşedintele Erdogan, care s-a deplasat joi în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, a îndemnat de asemenea la "întărirea" coordonării cu Moscova în nordul Siriei, pentru a lupta împotriva "terorismului".

Președintele Turciei s-a întâlnit și cu Volodimir Zelensky

Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări, în urma întâlnirii cu Volodimir Zelensky, că țara sa este alături de Ucraina. Președintele Turciei a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul unui „nou Cernobîl” la centrala nucleară din Zaporoije, ocupată de armata rusă, relatează AFP.

„În timp ce ne continuăm eforturile în vederea unei soluţii, noi am fost şi continuăm să fim de partea prietenilor noştri ucraineni”, a declarat Erdogan.

Zelensky susține că vizita omologului turc la Liov reprezintă un „mesaj puternic de susținere” pentru Ucraina. „Vizita preşedintelui Turciei în Ucraina este un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări la fel de importante”, a scris Zelenski pe Telegram. Cei doi lideri au discutat despre exportul de cereale ucrainene și despre situația de la centrala nucleară din Zaporojie.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat, în această reuniune cu Erdogan şi Zelenski, că orice pagubă adusă centralei din Zaporojie ar fi o „sinucidere”.

„Trebuie să spunem aşa cum este: orice eventuale pagube la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a avertizat Guterres. Secretarul general al NATO a îndemnat din nou la o „demilitarizare” a centralei, ocupată de către armata rusă încă de la începutul agresiunii sale în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei zodii care ar putea câștiga la Loto înainte de Paște. Ei s-ar putea bucura de Iepuraș mai devreme

2 VIDEO Priviți, la București, Umbrărescu a turnat deja asfalt pe singurul tronson de centură unde lucrează români

3 VIDEO Victoraș Micula nu bea Frutti Fresh: Nu îmi plac. Vi le-am dat vouă, să fac bani, dar nu-s prost să le consum

4 Scandal sexual în Austria după ce o pictoriță, proaspăt căsătorită, a chemat doi tineri în atelier

5 Scandalul sexual din armata Rusiei ia proporții