Eșecul lui PSG la Barcelona, printre cele mai mari dezamăgiri din istoria fotbalului francez

Eșecul lui PSG la Barcelona, printre cele mai mari dezamăgiri din istoria fotbalului francez

Eșecul lui Paris Saint-Germain la Barcelona (1-6), în Liga Campionilor, este printre cele mai mari dezamăgiri din istoria fotbalului francez, alături de înfrângerea suferită de "les Bleus" acasă în fața Bulgariei, în 1993, sau de momentul când Zidane a lovit cu capul un adversar în finala Cupei Mondiale 2006, scrie AFP.

Pe 12 mai 1976, Saint-Etienne a pierdut la Glasgow finala Cupei Campionilor în fața lui Bayern Munchen (0-1), după ce la scorul de 0-0 învinșii au nimerit de două ori bara.

Pe 8 iulie 1982, a urmat tragedia de la Sevilla, un traumatism pentru fotbalul francez, un meci clasic pentru restul lumii: mitica semifinală a Cupei Mondiale din Spania, câștigată de Germania la lovituri de departajare, după 3-3 la capătul a 120 de minute, francezii conducând în prelungiri cu 3-1. Chiar și oameni mai tineri au căutat pe internet un incident de care au auzit vorbindu-se: francezul Patrick Battiston, ciocnit violent de portarul german Harald Schumacher, este lungit pe targă, fără cunoștință, ținut de mână de căpitanul Michel Platini. Schumacher nu a primit cartonașul roșu.

Ziua de 17 noiembrie 1993 a adus coșmarul meciului Franța—Bulgaria, din preliminariile Mondialului 1994, câștigat de oaspeți cu 2-1, cu un gol al lui Emil Kostadinov în ultimul minut, "les Bleus" ratând astfel calificarea.

Pe 9 iulie 2006, Zinedine Zidane l-a lovit cu capul pe italianul Marco Materazzi în finala Mondialului 2006, lăsându-și echipa în zece oameni. Zidane fusese marele artizan al calificării în ultimul act, îndeplinind aproape rolul de selecționer lui Raymond Domenech. Pe stadionul olimpic din Berlin, Zidane a deschis scorul din penalty, în minutul 7, după un fault comis chiar de Materazzi. Același fundaș italian a egalat cu capul în minutul 19, scorul nemaifiind modificat după 120 de minute. La începutul reprizei secunde a prelungirilor a avut loc un incident între cei doi jucători, Zidane lovindu-l cu capul în piept pe italian, gest pentru care a văzut cartonașul roșu. Squadra Azzura s-a impus cu 5-3, iar izbucnirea lui Zizou a fost comentată luni de zile.

20 iunie 2010 a fost ziua când "les Bleus" au făcut grevă în timpul Mondialului din Africa de Sud. La pauza meciului cu Mexicul, Nicolas Anelka l-a insultat pe selecționerul Domenech, după care L'Equipe a reprodus pe prima pagină injuriile pe care jucătorul le-ar fi adresat antrenorului. Federația i-a cerut lui Anelka să-și prezinte scuze, lucru refuzat de jucător, care a fost exclus. Pentru a-l susține pe colegul lor, "les Bleus" au făcut grevă la antrenament și au rămas în autocar, trimițându-l apoi pe Domenech să dea un comunicat în fața presei. Pe 22 iunie, naționala Franței a încheiat lamentabil participarea sa la această competiție, cu o înfrângere în fața Africii de Sud.

AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Teodora Oprea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante