„Este îngrozitor de scump. Ne-am mutat la părinții mei"

„Este îngrozitor de scump. Ne-am mutat la părinții mei"

Situația este obișnuită în rândul tinerilor turci, dar mai puțin pentru o fostă directoare de pe Wall Street: din cauza creșterii masive a prețurilor, guvernatoarea Băncii Centrale a Turciei a fost nevoită să se mute înapoi cu părinții ei, transmite France Presse.

Hafize Gaye Erkan, guvernatoarea Băncii TurcieiFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Nu am găsit nicio locuință în Istanbul. Este îngrozitor de scump. Ne-am mutat la părinții mei", a declarat pentru cotidianul turc Hürriyet Hafize Gaye Erkan, care și-a preluat funcția la începutul lunii iunie, după realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Această bancheră în vârstă de 44 de ani a trăit timp de două decenii în Statele Unite, unde a deținut funcții de conducere în mai multe bănci importante, inclusiv la Goldman Sachs.

„Chiar este posibil ca Istanbulul să fi devenit mai scump decât Manhattan?", se întreabă ea în acest interviu publicat sâmbătă.

Inflația crește exploziv în Turcia

În noiembrie, inflația a atins 62% în ritm anual în Turcia, alimentată în special de devalorizarea lirei turcești, iar prețurile chiriilor au crescut cu 77,1% în aceeași perioadă la Istanbul, potrivit unui studiu al Universității Bahçesehir din Istanbul.

În încercarea de a limita inflația, Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda cheie de la 8,5% la 40% începând cu luna iunie.

Cu toate acestea, guvernatoarea Băncii Centrale, prima femeie care conduce această instituție, a declarat: „Ne apropiem de finalul măsurilor de înăsprire a politicii monetare.”

Ca răspuns la nemulțumirile chiriașilor amenințați de creșterea vertiginoasă a prețurilor, guvernul turc a plafonat scumpirea chiriilor locuințelor la 25%.

Însă, potrivit experților, această măsură nu a făcut decât să agraveze tensiunile, determinându-i pe numeroși proprietari să folosească toate mijloacele posibile, uneori frauduloase, pentru a scăpa de chiriașii lor și a-și scoate iar la închiriere proprietățile, uneori la prețuri de câteva ori mai mari.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB