Eurodeputaţii cer transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19

Eurodeputaţii cer transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19

Parlamentul European şi-a exprimat marţi sprijinul larg pentru abordarea comună a UE în combaterea pandemiei şi a solicitat transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19, se arată într-un comunicat al legislativului comunitar.

În cadrul unei dezbateri în plen, eurodeputaţii au avut un schimb de opinii cu Ana Paula Zacarias, secretar de stat portughez pentru afaceri europene, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi Stella Kyriakides, comisar UE pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Marea majoritate a eurodeputaţilor şi-au arătat sprijinul pentru abordarea unitară a UE, care a asigurat dezvoltarea rapidă a vaccinurilor şi accesul la vaccinuri pentru toţi cetăţenii europeni, se menţionează în comunicat.

În acelaşi timp, membrii PE au deplâns "naţionalismul în materie de sănătate", inclusiv presupusele contracte paralele semnate de statele membre sau încercările de a se devansa reciproc.

"Pentru a susţine povestea europeană de succes, UE trebuie să răspundă cu unitate şi solidaritate, lucrând împreună la toate nivelurile de guvernare", afirmă eurodeputaţii.

Membrii PE au solicitat ca termenii contractelor dintre UE şi companiile farmaceutice care implică bani publici să fie pe deplin transparenţi. Eforturile recente ale Comisiei de a permite eurodeputaţilor să consulte un singur contract, incomplet, au fost considerate insuficiente. Eurodeputaţii au reiterat faptul că doar o transparenţă deplină ar putea contribui la combaterea dezinformării şi la consolidarea încrederii în campaniile de vaccinare din întreaga Europă.

Vorbitorii au recunoscut, de asemenea, dimensiunea globală a pandemiei de COVID-19, care necesită soluţii globale, conform comunicatului. UE are responsabilitatea de a-şi utiliza poziţia de forţă pentru a-şi sprijini vecinii şi partenerii cei mai vulnerabili.

"Pandemia poate fi depăşită numai după ce toţi oamenii au acces egal la vaccinuri, nu numai în ţările bogate", au adăugat eurodeputaţii.

Dezbaterea a abordat, de asemenea, alte aspecte, precum necesitatea unor date naţionale comparabile şi recunoaşterea reciprocă a vaccinărilor, necesitatea de a evita întârzierile şi de a creşte viteza vaccinării, precum şi caracterul neconstructiv al acuzelor la adresa UE sau a industriei farmaceutice pentru orice eşec.

Comisia urmează să publice marţi o comunicare suplimentară privind strategia UE referitoare la COVID-19. Liderii din UE vor dezbate situaţia actuală a pandemiei în cadrul reuniunii Consiliului European din 21 ianuarie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…

5 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...