Eurodeputatul Cristian Bușoi consideră că vizita lui Josep Borrell la Moscova a fost una ”pripită” și cere o ”analiză mai bună la nivelul forurilor UE” privind relația cu Rusia

Eurodeputatul Cristian Bușoi consideră că vizita lui Josep Borrell la Moscova a fost una ”pripită” și cere o ”analiză mai bună la nivelul forurilor UE” privind relația cu Rusia

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) consideră că vizita la Mosoca a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri europene și politică de securitate, Josep Borrell, a fost una ”pripită” și solicită o ”analiză mai bună la nivelul forurilor UE atunci când vorbim de relațiile cu Federația Rusă”.

”Gestul Federației Ruse de a expulza trei diplomați europeni chiar în timpul vizitei lui Joseph Borrell, Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, este total împotriva oricăror uzanțe diplomatice și reprezintă un afront. Acest gest trebuie analizat cu întreaga atenție. Nu este prima dată cand Federația Rusă își permite astfel de lucruri. Comisia Europeană, Parlamentul European au datoria să monitorizeze astfel de acțiuni și să tragă concluziile adecvate. Vizita lui Joseph Borrell a fost una pripită și aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple în viitor”, a menționat Bușoi într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a tras un semnal de alarmă și a subliniat că ”este nevoie de o analiză mai bună la nivelul forurilor UE atunci când vorbim despre relațiile cu Federatia Rusă. Putem observa că, momentan, Federația Rusă își face jocul așa cum vrea, fără a ține cont de regulile diplomatice sau de normele dreptului internațional”, a conchis eurodeputatul român.

Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la o manifestaţie în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi , condamnat la închisoare, gest condamnat de Occident.

Aceşti diplomaţi sunt acuzaţi că au participat la aceste adunări ”ilegale pe 23 ianuarie” la Sankt-Petersburg şi Moscova, a indicat Ministerul rus de Externe, considerând ”astfel de acţiuni inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

Josep Borrell a sosit joi pentru o vizită de două zile la Moscova, până pe 6 februarie, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi şi pentru a analiza posibilitatea unei normalizării a relaţiilor dintre UE şi Rusia.

Grupurile politice din Parlamentul European i-au solicitat Înaltului Reprezentant al UE să ceară o întrevedere cu Navalnîi sau chiar i-au cerut acestuia să-și amâne vizita la Moscova dacă nu poate determina eliberarea acestuia și să propună noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Navalnîi a compărut din nou vineri în faţa unui tribunal rus pentru acuzaţii de defăimare, în pofida apelurilor din partea puterilor occidentale la eliberarea opozantului încarcerat într-un alt dosar, în timp ce şeful diplomaţiei europene se afla la Moscova.

Navalnîi a fost condamnat săptămâna aceasta la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare la trei ani şi jumătate de închisoare în 2014 în cazul unei delapidări de la o firmă afiliată companiei ”Yves Rocher”, un dosar despre care el spune că a fost orchestrat de autorităţi.

Mai multe ţări occidentale au denunţat această condamnare şi au cerut eliberarea opozantului rus, victima unei tentative de otrăviri cu agent neurotoxic de tip Noviciok cu caracter militar în luna august.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…