Europarlamentar lituanian: Rusia nu va lăsa Republica Moldova în pace

Indicatorii economici ai Republicii Moldova dau motive de optimism Uniunii Europene, însă situaţia politică din republică rămâne una îngrijorătoare, a declarat europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, citat miercuri de Radio Chişinău. În opinia europarlamentarului, care face parte de Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (Grupul ALDE), Moscova nu va lasa Chişinăul în pace, iar influenţa rusească va juca un rol important în alegeri.

Potrivit europarlamentarului lituanian, realegerea lui Vladimir Putin ca preşedinte al Rusiei va însemna pentru Republica Moldova un singur lucru: Moscova nu va lăsa Chişinăul în pace. Influenţa rusească va juca un rol important în alegeri şi nu este exclusă chiar finanţarea unor partide, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări europene, a atenţionat el.

Petras Austrevicius a declarat că UE analizează evoluţiile politice, cele sociale şi economice, precum şi modul cum au fost folosiţi banii în Republica Moldova. "În domeniul economic, rezultatele par să fie foarte bune. A fost aplicat un nou cod de etichetare, prima schimbare după 30 de ani, sistemul de pensii a fost reformat, climatul de afaceri a fost îmbunătăţit. În ceea ce priveşte domeniul politic, în condiţiile în care Republica Moldova va avea alegeri în acest an, suntem încă îngrijoraţi de chestiunea nerezolvată a legii electorale. Nu înţelegem de ce Moldova a făcut atâtea schimbări în aceasta lege. Starea generala din societate este îngrijorătoare, căci am primit multe semnale care ne spun că aceste schimbări nu au fost dorite de oameni.(...) Ca o concluzie, aş spune ca economic Republica Moldova performează din ce în ce mai bine, însă politic există o serie de incertitudini care ar putea conduce către rezultate interesante la alegeri', a subliniat eurodeputatul.

Potrivit europarlamentarului, pragul electoral foarte ridicat impus de noua lege va conduce la concentrarea puterii politice, va împiedica o competiţie politică reală.

El a subliniat de asemenea finanţarea campaniilor electorale. "Nimeni nu-mi poate spune că într-o ţară unde venitul mediu este de 3.000 de euro pe an, există cetăţeni care pot dona partidelor politice sume de bani de 25 de ori mai mari decât acest venit anual. De unde provin aceşti bani? Transparenţa este extrem de importantă când vine vorba de finanţarea partidelor politice. Prin urmare, dacă nesocotim aceste lucruri, atunci toate acestea vor avea consecinţe asupra rezultatelor finale ale alegerilor', a declarat Petras Austrevicius.

În interviu, europarlamentarul i-a urat Republicii Moldova o dezvoltare socio-economică "neîntreruptă şi dinamică". În opinia sa, nu există un drum mai bun decât cel european pentru Republica Moldova, pentru că oamenii (din republică) sunt obosiţi de atâta sărăcie.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

4 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă