Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Europarlamentar lituanian: Rusia nu va lăsa Republica Moldova în pace

Indicatorii economici ai Republicii Moldova dau motive de optimism Uniunii Europene, însă situaţia politică din republică rămâne una îngrijorătoare, a declarat europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, citat miercuri de Radio Chişinău. În opinia europarlamentarului, care face parte de Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (Grupul ALDE), Moscova nu va lasa Chişinăul în pace, iar influenţa rusească va juca un rol important în alegeri.

Potrivit europarlamentarului lituanian, realegerea lui Vladimir Putin ca preşedinte al Rusiei va însemna pentru Republica Moldova un singur lucru: Moscova nu va lăsa Chişinăul în pace. Influenţa rusească va juca un rol important în alegeri şi nu este exclusă chiar finanţarea unor partide, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări europene, a atenţionat el.

Petras Austrevicius a declarat că UE analizează evoluţiile politice, cele sociale şi economice, precum şi modul cum au fost folosiţi banii în Republica Moldova. "În domeniul economic, rezultatele par să fie foarte bune. A fost aplicat un nou cod de etichetare, prima schimbare după 30 de ani, sistemul de pensii a fost reformat, climatul de afaceri a fost îmbunătăţit. În ceea ce priveşte domeniul politic, în condiţiile în care Republica Moldova va avea alegeri în acest an, suntem încă îngrijoraţi de chestiunea nerezolvată a legii electorale. Nu înţelegem de ce Moldova a făcut atâtea schimbări în aceasta lege. Starea generala din societate este îngrijorătoare, căci am primit multe semnale care ne spun că aceste schimbări nu au fost dorite de oameni.(...) Ca o concluzie, aş spune ca economic Republica Moldova performează din ce în ce mai bine, însă politic există o serie de incertitudini care ar putea conduce către rezultate interesante la alegeri', a subliniat eurodeputatul.

Potrivit europarlamentarului, pragul electoral foarte ridicat impus de noua lege va conduce la concentrarea puterii politice, va împiedica o competiţie politică reală.

El a subliniat de asemenea finanţarea campaniilor electorale. "Nimeni nu-mi poate spune că într-o ţară unde venitul mediu este de 3.000 de euro pe an, există cetăţeni care pot dona partidelor politice sume de bani de 25 de ori mai mari decât acest venit anual. De unde provin aceşti bani? Transparenţa este extrem de importantă când vine vorba de finanţarea partidelor politice. Prin urmare, dacă nesocotim aceste lucruri, atunci toate acestea vor avea consecinţe asupra rezultatelor finale ale alegerilor', a declarat Petras Austrevicius.

În interviu, europarlamentarul i-a urat Republicii Moldova o dezvoltare socio-economică "neîntreruptă şi dinamică". În opinia sa, nu există un drum mai bun decât cel european pentru Republica Moldova, pentru că oamenii (din republică) sunt obosiţi de atâta sărăcie.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 PSD se SCINDEAZĂ după congres? Liderii Sudului pun la cale un nou partid: Fără Oltenia, PSD ajunge la 10%!

2 ALARMĂ Firea începe să dea MARILE TUNURI pentru care-a fost împinsă în fruntea Capitalei?

3 ALARMĂ Puterea a votat împotriva desființării pensiilor speciale, dar lasă elevii fără navetă școlară și fără …

4 Informație. Sute de primari PSD își negociază plecarea din partid după prezidențiale! Primar PSD: Dobitocii de…

5 SURSE DNA s-a trezit! Doi miniștri din Guvernul Dăncilă, în lucru!

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta