Europarlamentare2019 Ultimele pronosticuri înainte de alegerile europene, din Austria şi până în Italia

Europarlamentare2019 Ultimele pronosticuri înainte de alegerile europene, din Austria şi până în Italia

În ajunul celor patru zile ale scrutinului european, partidul de extremă dreapta FPOe a scăzut în sondaje în Austria după scandalul care a afectat imaginea liderilor săi, Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen devansează partidul lui Emmanuel Macron în Franţa, în timp ce în Germania conservatorii se află în fruntea cursei, potrivit ultimelor sondaje, relatează miercuri AFP.

Austria

Dizgraţia partidului de extremă dreapta FPOe, debarcat din guvernul lui Sebastian Kurz după publicarea unei înregistrări video compromiţătoare, se traduce printr-un recul de cinci puncte în singurul sondaj efectuat în ţară după dezvăluirile din "Ibizagate". FPOe se află pe locul al treilea în preferinţele alegătorilor, cu 18% din intenţiile de vot, faţă de 38% pentru partidul conservator al lui Kurz (OeVP), în creştere cu nouă puncte. Pe locul al doilea se află social-democraţii (SPOe), care se menţin la 26% din electorat, potrivit unui sondaj din 20 mai al institutului Research Affairs.

Germania

Potrivit unui număr de trei sondaje publicate între 15 şi 17 mai, conservatorii Angelei Merkel (CDU), creditaţi cu 28 până la 30% din sufragii, sunt daţi învingători, în timp ce Verzii au luat o opţiune pentru locul al 2-lea (între 17 şi 19%), devansând cu puţin un partid social-democrat (SPD, între 15 şi 17%) în criză de identitate. Partidul de extremă dreapta AfD este dat pe locul al patrulea, cu 12% din sufragii.

Spania

Scutită de un avans al euroscepticilor, Spania ar urma să plaseze în frunte Partidul Socialist (PSOE), creditat cu 28,9% până la 32,9% din sufragii. Urmează conservatorii din Partidul Popular (între 16,8% şi 19,7%), liberalii de la Ciudadanos (între 13,5% şi 16,1%), stânga radicală Podemos şi aliaţii săi (între 10,2% şi 14,8%) şi partidul extremă dreapta Vox (între 6,8% şi 8,5%), potrivit unui număr de trei sondaje realizate între 17 şi 20 mai.

Franţa

Toate ultimele sondaje dau acum Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă) în frunte, cu un avans de 0,5 până la 3 puncte faţă de lista partidului LREM al şefului statului Emmanuel Macron, aliată cu Modem, în timp ce celelalte liste se află mult în urmă. Un sondaj al BVA publicat miercuri credita RN cu 23% din voturi, faţă de 22% pentru La Republique en Marche.

Marea Britanie

Potrivit unui sondaj al YouGov publicat miercuri, Partidul Conservator al Theresei May ar obţine un dureros loc cinci (7%), cu nu mai puţin de 30 de puncte în spatele Partidului Brexit al lui Nigel Farage, dat în frunte, în faţa Liberal-democraţilor (19%), Partidului Laburist (13%) şi Verzilor (12%).

Ungaria

Cu 50 până la 54% din intenţiile de vot pentru linia naţionalistă a partidului său Fidesz, premierul ungar Viktor Orban se pregăteşte de un scrutin fără suspans. Al doilea loc, mult în urmă, se va juca între partidul de extremă dreapta Jobbik, care încearcă să se repoziţioneze ca o formaţiune centristă, şi mai multe partide de stânga.

Italia

Cele două membre ale guvernului de coaliţie conduc cursa, Liga lui Matteo Salvini, cu discursul său antimigraţie şi anti-UE, aflându-se în frunte cu 31,2% din intenţiile de vot, înaintea Mişcării 5 Stele a lui Luigi di Maio, creditată cu 22,6% din sufragii, potrivit ultimului sondaj public care datează din 10 mai. Urmează apoi Partidul Democrat (PD, centru stânga), cu 20,9%, partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi (9,7%) şi partidul de extremă dreapta Fratelli d'Italia (5%). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale