Euroscepticismul, la cote alarmante. După Brexit urmează "Frexit", "Nexit" sau "Czexit"? Care sunt ţările care ar mai putea părăsi UE

Euroscepticismul, la cote alarmante. După Brexit urmează "Frexit", "Nexit" sau "Czexit"? Care sunt ţările care ar mai putea părăsi UE

Euroscepticii din mai multe state europene vor să ceară organizarea de referendumuri pentru ieşirea din Uniunea Europeană, după ce Marea Britanie a votat în favoarea părăsirii blocului comunitar.

Euroscepticismul, la cote alarmante. După Brexit urmează "Frexit", "Nexit" sau "Czexit"? Care sunt ţările care ar mai putea părăsi UE (Imagine: express.co.uk)

Potrivit Daily Mail, euroscepticismul de pe bătrândul continent este la cote alarmante, iar alegătorii din Suedia şi Danemarca care sunt anti-UE ar putea solicita propriul lor referendum. Premierul ceh a avertizat deja că Brexit ar putea declanşa o "Czexit".

"Acum, după ce Marea Britanie a decis să iasă, mulţi au început să se gândească că aceasta este cea mai bună soluţie pentru ei", a explicat europarlamentarul danez Jeppe Kofod, făcând referire la state precum Cehia, Suedia sau Grecia.

În Franţa, partidul de extremă dreapta Frontul Naţional a cerut un vot pentru "Frexit", subliniind că se impune organizarea unui referendum cu privire la statul de membru UE al Franţei. Marine Le Pen valorifică acum Brexit pentru a câştiga un cât mai mare capital de imagine pentru alegerile din 2017.

"Victorie pentru libertate!" a scris Marine Le Pen, într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că "Acum trebuie să organizăm acelaşi tip de referendum în Franţa şi în (alte) ţări din UE."

În Olanda, politicienii extremişti susţin că olandezii ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa rămânerii în blocul comunitar. De altfel, Geert Wilders a cerut răspicat  "Nexit", deşi guvernanţii nu se grăbesc să ia în calcul solicitarea sa. 

În Italia, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvi a descris Uniunea Europeană ca fiind "o cuşcă de nebuni care omoară locurile de muncă şi demnitatea cetăţenilor".

Potrivit sondajelor publicate de presa britanică, cel mai mare sprijin popular pentru părăsirea spaţiului comunitar l-ar avea Grecia, urmată de Franţa. 

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

4 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

5 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…