Evo Morales a ajuns în Mexic şi promite că 'lupta continuă'

Evo Morales a ajuns în Mexic şi promite că 'lupta continuă'

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, care s-a declarat în pericol în ţara sa, a sosit marţi în Mexic, unde a obţinut azil politic, în timp ce Senatul din La Paz trebuie să-l desemneze pe şeful interimar al statului, transmite AFP.

Avionul militar mexican care l-a transportat pe Morales a aterizat pe aeroportul din Ciudad de Mexico la puţin timp după ora 17.00 GMT.

'Lupta continuă', a declarat Morales, promiţând că nu va înceta să 'facă politică'. 'Această lovitură de stat nu mă va face să-mi schimb opiniile politice', a adăugat el, spunând că a 'renunţat pentru a evita mai multă violenţă'. 'Toate popoarele au dreptul să se elibereze', a mai afirmat Morales, după ce a mulţumit Mexicului că i-a 'salvat viaţa'.

Evo Morales era însoţit, printre alţii, de fostul său vicepreşedinte Alvaro Garcia Linera şi de ex-ministrul sănătăţii, Gabriela Montano.

El a fost salutat pe aeroport de ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard, care i-a urat 'bun-venit din partea preşedintelui Manuel Andres Obrador şi a întregului popor mexican'.

Evo Morales, demisionat duminică după ce a fost abandonat de armată, a anunţat luni seara pe Twitter că pleacă în Mexic, dar că va reveni 'în curând cu mai multă forţă şi energie'.

Morales s-a găsit din ce în ce mai izolat pe măsură de criza politică s-a accelerat brusc în Bolivia, unde greva generală şi manifestaţiile paralizau ţara de zece zile.

Duminică seara, mii de bolivieni au ieşit pe străzi pentru a sărbători plecarea lui Evo Morales, după valul de contestare în care trei persoane şi-au pierdut viaţa şi 383 au fost rănite.

Al doilea vicepreşedinte al Senatului, Jeanine Anez, a revendicat preşedinţia interimară, declarând marţi că speră să fie desemnată în funcţie de Senat, unde partizanii lui Morales deţin însă o majoritate de 19 din cele 36 de locuri.

Luni, ea şi-a anunţat intenţia de a convoca alegeri pentru a avea 'un preşedinte ales pe 22 ianuarie', data la care, înaintea crizei, urma să fie învestit noul şef al statului.

Organizaţia Statelor Americane (OSA) urmează să aibă marţi, la Washington, o reuniune cu privire la situaţia din Bolivia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...