Ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, susţine că funcţia de procuror general a fost 'cumpărată' în 2009 cu 2 milioane de euro

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, ex-preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), susţine într-un interviu acordat din închisoare unui post de televiziune local că funcţia de procuror general a fost 'cumpărată' cu 2 milioane de euro de către controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider al democraţilor moldoveni, informează luni Radio Chişinău.

Înainte de formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au venit la el acasă într-o seară doi deputaţi - Veaceslav Untilă şi Veaceslav Platon, care i-ar fi spus că 's-a decis vânzarea' funcţiei de procuror general cu suma de 2 milioane de euro şi că beneficiarul - Valeriu Zubco - venea din partea lui Serafim Urecheanu, dar de fapt acesta era omul lui Vlad Plahotniuc, a dezvăluit Filat în interviul realizat în închisoare şi difuzat duminică seara de postul de televiziune TV8.

Cei doi parlamentari 'au încercat să împiedice această numire', susţine fostul premier, care spune că s-a întâlnit după aceea cu ambasadorul american de la acea vreme la Chişinău. 'Dânsul mi-a spus că este grav, dar că până la urmă noi decidem', a mai spus Vlad Filat, care ispăşeşte o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Fostul premier a mărturisit că relaţia cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc - oligarhul care controla până recent politica de la Chişinău - nu a fost niciodată una simplă. Potrivit lui, cei doi vedeau lucrurile în mod diferit. Vlad Filat spune că el avea viziuni 'largi' despre guvernare, iar 'adversarul' său politic avea interese foarte înguste, de exemplu, să-şi numească oamenii în diferite domenii care îl interesau.

Valeriu Zubco a fost numit de parlament în funcţia de procuror general în octombrie 2009, iar în ianuarie 2013 a trebuit să-şi părăsească postul în urma incidentului din Rezervaţia Pădurea Domnească, unde, în decembrie 2012, a participat la o vânătoare în cursul căreia a fost împuşcat un bărbat de 35 de ani, Sorin Paciu. Despre acest caz s-a aflat abia la 6 ianuarie 2013. Dezvăluirile au fost făcute de către liderul Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, aminteşte portalul IPN. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum va fi reformat Ministerul de Interne. Poliţia înghite Jandarmeria la oraş. La sate, e invers

2 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

3 Ți-ai dracu de șobolani! / Șerban Nicolae și-a secretizat sursa a 260.000 de euro, un cont și salariul de la sta…

4 Asta se întâmplă în toate instituțiile! De fapt, tot PSD conduce România!

5 VIDEO Prostul Guvernului a comis-o în direct: penelede, penedeleo, penedele doi..pene

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing