EXCLUSIV Rapid a fost „sabotată“ şi riscă să joace în „B“ şi la anul: cine sunt cei care au stricat dosarul de licenţiere

EXCLUSIV Rapid a fost „sabotată“ şi riscă să joace în „B“ şi la anul: cine sunt cei care au stricat dosarul de licenţiere

Ce ironie a sorţii! Într-o perioadă în care George Copos, omul care a îngenuncheat Rapidul, e după gratii şi se zbate să iasă de acolo, clubul batjocorit de fostul patron tocmai a primit o a doua şansă. În cazul Rapidului, cererea de graţiere s-a numit planul de reorganizare şi aprobarea lui nu s-a făcut de către Traian Băsescu, ci de Tribunalul Bucureşti.

Intrată în insolvenţă la 7 decembrie 2012, cu datorii totale de 40 de milioane de euro, formaţia giuleşteană a trăit, în ultimul an şi jumătate, sub ameninţarea falimentului şi implicit a desfiinţării. Retrogradată din Liga I, rămasă fără banii din drepturile de televizare, adică cea mai importantă sursă de venit, şi ajunsă pe mâna unor patroni impotenţi financiar, Adrian Zamfir şi Nicolae Cristescu, Rapid părea a fi în „moarte clinică“.

Luni însă, după mai multe amânări, giuleştenii au primit o a doua şansă: Tribunalul Bucureşti a aprobat planul de reorganizare de care are nevoie orice societate aflată în insolvenţă pentru a se redresa.

Cele mai multe datorii erau la Copos

Ce înseamnă verdictul de azi? Că aşa cum prevede planul de reorganizare, în următorii trei ani, se vor plăti, eşalonat, aproximativ, patru milioane de euro din totalul de 40 de milioane de datorii! Restul restanţelor se vor şterge. Oricum, 25 de milioane de euro din suma totală erau, de fapt, datorii către George Copos prin diverse firme ale fostului patron. În momentul în care a demarat procedura de insolvenţă, Copos a şi anunţat că va renunţa la aceste restanţe. Astfel, restul datoriilor erau către bugetul de stat, diverşi jucători, antrenori şi firme.

Din suma actuală, care ar trebui să fie achitată până în 2017, cea mai mare parte, aproximativ 2,5 milioane de euro, reprezintă datorii către bugetul de stat.

Şase jucători cer, din nou, falimentul

Chiar dacă planul de reorganizare a fost aprobat, această decizie dată de Tribunalul Bucureşti poate fi anulată. De ce? Pentru că avocaţii jucătorilor Dănuţ Coman, Ovidiu Burcă, Ionuţ Stancu, Paul Codrea, Marius Bilaşco şi Călin Albuţ au solicitat instanţei respingerea planului de reorganizare şi intrarea clubului Rapid în faliment. Avocaţii fotbaliştilor menţionaţi au mai făcut un demers similar şi la începutul lunii martie, însă având în vedere că atunci cererea lor a fost respinsă, probabil, şi acum se va întâmpla la fel.

Cine vrea să cumpere clubul?

După verdictul de azi, Viorel Moldovan a anunţat că sunt şanse mici să preia clubul din postura de finanţator. „Oamenii care au fost în spatele meu au bătut în retragere puţin. Eu, de unul singur, nu pot să-mi asum acest lucru“, a declarat antrenorul giuleştenilor.

Totuşi, potrivit acţionarului Adrian Zamfir, sunt alţi oameni de afaceri, interesaţi de achiziţionarea clubului. „În momentul de faţă, suntem în discuţii cu alţi trei oameni. Cătălin Mişu, care e printre sponsorii echipei, Marian Iancu, care ar veni cu o firmă din Elveţia, şi Ovidiu Ene, un român stabilit în SUA“, a declarat Zamfir.

Licenţa, în pericol din cauza lui Rada şi Tăbârca

Cu planul de reorganizare aprobat, oficialii giuleştenilor au depus, luni, dosarul pentru obţinerea licenţei de Liga I, astfel încât echipa să aibă dreptul de a evolua în prima ligă, în cazul în care promovează. Cum un club, care vrea licenţă de Liga I, n-ar trebui să aibă datorii către jucători şi antrenori la 31 martie, data de depunere a dosarului, oficialii Rapidului i-au convins pe actualii jucători să semneze o hârtie prin care aceştia susţin că sunt de acord să-şi ia salariile restante la o dată ce va fi stabilită ulterior. Totuşi, obţinerea licenţei e în pericol, fiindcă Marian Rada, fost antrenor la Rapid, şi Sandu Tăbârca, actualul secund al lui Viorel Moldovan, au refuzat să semneze hârtia adusă de şefi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat