Exclusivitate Reuters: SUA și Coreea de Nord au contacte diplomatice directe (sursă din Departamentul de Stat)

Exclusivitate Reuters: SUA și Coreea de Nord au contacte diplomatice directe (sursă din Departamentul de Stat)

Statele Unite continuă discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marți agenției Reuters un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc în ciuda afirmației publice a președintelui american Donald Trump că este o pierdere de vreme.

Prin așa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discută cu diplomați nord-coreeni din cadrul reprezentanței la ONU, a precizat sursa citată. Între timp, Trump și liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte și amenințări, alimentând teama de un conflict militar.

Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat că eforturile diplomatice vor continua "până când cade prima bombă". Comentariile făcute marți de sursa agenției Reuters reprezintă cel mai clar indiciu că dialogul direct continuă, inclusiv pe alte teme decât eliberarea deținuților americani din Coreea de Nord. Nu există însă semne concrete că relațiile dintre Washington și Phenian s-au ameliorat, după testele nord-coreene în domeniul nuclear și al rachetelor și după decesul studentului american Otto Warmbier, la câteva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, în iunie, după un an de închisoare. Încă trei americani sunt închiși în penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul și cadrele universitare Tony Kim și Kim Hak Song.

Anterior, oficiali americani și nord-coreeni sugeraseră că eforturile lui Yun au fost temperate. "Nu au fost limitate deloc, nici ca frecvență, nici ca substanță", a afirmat diplomatul citat de Reuters. Yun a insistat asupra încetării testelor nucleare și cu rachete. La începutul mandatului președintelui Donald Trump, diplomatul primise instrucțiuni să discute doar despre eliberarea prizonierilor. Acum "mandatul este mai extins", a afirmat oficialul din Departamentul de Stat.

Coreea de Nord a detonat anul acesta al șaselea și cel mai puternic dispozitiv atomic experimental și a lansat o serie de rachete, inclusiv din categoria celor balistice intercontinentale, care teoretic ar putea ajunge pe teritoriul continental al SUA. Posibilitatea combinării unui focos nuclear cu o rachetă cu rază lungă de acțiune a alarmat administrației Trump, care a lansat în aprilie o politică de presiune maximă asupra Phenianului. Până în prezent, nu s-a observat însă un efect de descurajare, apreciază Reuters. Pe 19 septembrie, la ONU, liderul de la Casa Albă a amenințat că va "distruge complet" Coreea de Nord în cazul unei amenințări la adresa Statelor Unite.

Între cele două țări există și alte căi de contact în afara canalului de la New York, dar Coreea de Nord nu s-a arătat interesată de un dialog substanțial înainte de a fi capabilă să lovească SUA. Sursa diplomatică a agenției Reuters a afirmat că "rezultatul preferat nu este un război, ci un gen de aranjament diplomatic", iar sugestiile că Washingtonul oferă Phenianului doar alternativa între capitularea diplomatică și acțiunea militară sunt "înșelătoare". Diplomația "mai are încă mult spațiu de desfășurare", a susținut oficialul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /