Expert de rang înalt: Vom lupta cu coronavirusul și peste 10 ani/Îngrijorare în Regatul Unit după ce tulpina britanică a suferit deja noi mutații

Expert de rang înalt: Vom lupta cu coronavirusul și peste 10 ani/Îngrijorare în Regatul Unit după ce tulpina britanică a suferit deja noi mutații

Varianta de coronavirus descoperită prima oară în regiunea Kent din Marea Britanie ar putea submina protecția oferită de vaccinuri contra Covid-19, a declarat șefa programului de supraveghere genetică a Covid-19 din Regatul Unit, potrivit Reuters.

Ea a afirmat că tulpina este deja predominantă în Marea Britanie și, ”foarte probabil, se va extinde în toată lumea”.

Declarațiile acesteia vin în contextul în care câteva dintre cele câteva mii de tulpini ale coronavirusului au produs temeri că va fi nevoie de modificarea vaccinurilor, iar oamenii vor trebui re-vaccinați.

Sharon Peacock, directoarea Covid-19 Genomics UK , a spus că vaccinurile au fost eficiente până acum contra noilor variante din Regatul Unit, dar alte mutații ar putea submina efectul vaccinurilor.

”Ceea ce este îngrijorător în acest sens este că tulpina 1.1.7 (britanică), care circulă de câteva luni, începe să se modifice din noi și să sufere noi mutații care ar putea afecta modul în care gestionăm virusul din punct de vedere al imunității și al eficienței vaccinurilor”, a declarat Peacock la BBC.

”Este îngrijorător că 1.1.7, care este mai transmisibilă, și a ajuns în toată țara, suferă acum altă mutație către o nouă tulpină care ar putea amenința vaccinarea”, a adăugat ea.

Această nouă mutație la proteina ”spike”, identificată prima oară în Bristol, este considerată ”variantă care îngrijorează”, fiind identificate deja 21 de cazuri.

”Trebuie să fim realiști, ținând cont că această mutație anume a apărut, în linia genetică aproape comună la noi, de cel puțin cinci ori, în cinci ocazii separate. Și va tot continua să apară”,a explicat ea.

”La momentul în care vom putea controla (epidemia) sau dacă virusul suferă o mutație care nu-l va mai face virulent – adică să provoace boala, atunci vom putea să nu ne mai îngrijorăm. Dar, privind spre viitor, cred că vom face ce facem acum timp de mai mulți ani. Din punctul meu de vedere, va continua încă 10 ani”, a mai spus Peacock.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”