Explozia gazoductului Nord Stream 2 se transformă în telenovelă? Un nou episod, în care apare un suspect ucrainean și un nume românesc

Explozia gazoductului Nord Stream 2 se transformă în telenovelă? Un nou episod, în care apare un suspect ucrainean și un nume românesc

Explozia gazoductului Nord Stream 2 este în continuare un mister, pentru opinia publică. S-au lansat mai multe teorii, una recentă și cam alambicată fiind difuzata în mass-media germană. Potrivit acesteia, anchetatorii urmează o nouă direcție, care implică în atentat un cetățean român și un ucrainean.

Imagine din satelit cu scurgerea de gaze din Nord Stream 2 in Marea BalticaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Potrivit informațiilor de la televiziunile germane NDR, WDR, ziarul Süddeutsche Zeitung, in colaborare cu parteneri media internaționali și citate de Tagesschau.de , se pare că există mai multe piste noi în direcția Ucrainei. Este vorba despre companii de cutie poștala suspecte si despre o persoană cu posibile legături cu armata ucraineană.

În cercetare sunt implicate revista online poloneză „frontstory”, ziarul suedez „Expressen” și cotidianul danez „Berlingske”. „Ne-au preocupat în primul rând investigațiile germane”, a spus Manuel Bewarder, de la NDR, despre noile piste de anchetă, după atacurile la gazoductul Nord Stream.

Ce rol avea Andromeda?

La scurt timp după explozii, Procurorul Public Federal din Germania a preluat ancheta. În martie, ARD și „Die Zeit” au relatat pentru prima dată despre iahtul cu vele „Andromeda” și despre o legătură suspectă cu Ucraina: cinci bărbați și o femeie au plecat din Rostock, la începutul lunii septembrie 2022. O companie din Polonia a închiriat vasul. Această companie, la rândul ei, aparținea ucrainenilor, se spunea atunci.

După cum arată acum cercetările realizate de WDR, NDR, SZ și partenerii internaționali, compania poloneză care a închiriat „Andromeda” în septembrie 2022 este aparent o agenție de turism. Potrivit registrului comercial polonez, compania își are sediul într-o clădire din cartierul Powisle din Varșovia. La această adresă sunt înregistrate peste 100 de companii.

La fața locului, o femeie ar fi confirmat că firma are sediul acolo, ea însă ar ține legătura cu presupușii proprietari ai companiilor doar prin e-mail și nu are un număr de telefon al lor. Informațiile disponibile lasă impresia că presupusa agenție de turism ar putea fi o firmă de căsuță poștală.

Oficialitățile din Polonia nu au vrut să comenteze despre agenția de turism pentru mass-media internațională implicată în ancheta jurnalistică.

Din septembrie 2021, o femeie blondă, de vârstă mijlocie, a fost înregistrată ca președinte și acționar al presupusei companii de turism. În prezent, ea ar locui la Kiev. Este de imaginat că agenția de turism a fost folosită doar pentru a închiria și a plăti iahtul cu vele „Andromeda” - pentru a ascunde cine sunt susținătorii efectivi, se spune in investigația citată de Tagesschau.de.

Cine e Ștefan?

O altă pistă de la „Andromeda”, pe care autoritățile de securitate germane o văd ca fiind „explozivă”, pare să conducă la cercurile militare ucrainene: la închirierea iahtului, unul dintre calatori ar fi avut un pașaport românesc, eliberat pe numele „Ștefan M.”

O persoană cu acest nume și cu o dată a nașterii corespunzătoare ar exista, de fapt, dar conform constatărilor criminaliștilor germani de la BKA, ea s-ar fi aflat în România, la momentul exploziei. Anchetatorii din Germania cred că ar putea fi un cetățean ucrainean: un bărbat de 20 de ani, dintr-un oraș din sud-estul Kievului. Numele lui este cunoscut echipei de investigație mass-media citate.

Se spune că tânărul ucrainean a servit anterior într-o unitate de infanterie. Una dintre rudele tânărului, contactată la telefon, ar fi declarat că el, în prezent, servește în armată, dar nu a părăsit Ucraina toamna trecută. Autoritățile ucrainene nu au răspuns încă la întrebările echipei de investigatie internaționale.

Totul ar putea fi o operațiune „sub steag fals" pusă în scenă de Rusia

Televiziunile publice din Germania au relatat că investigațiile sunt încă în curs de desfășurare, iar procurorii nu exclud că sabotajul ar putea fi o operațiune "sub steag fals" pusă în scenă de Rusia, iar autorii ar fi putut lăsa în urmă dovezi false pentru a da vina pe Ucraina.

Ucraina a negat în mod repetat orice implicare, iar guvernul german a avertizat anterior împotriva "concluziilor pripite" cu privire la exploziile care au avariat gazoductul Nord Stream

Serviciile danez de informaţii a susținut luna trecută că deţin dovezi că mai multe nave rusești au fost în zona gazoductului Nord Stream cu câteva zile înainte de explozie. Anterior, Rusia a solicitat o anchetă internațională condusă de ONU cu privire la sabotaj, dar cererea nu a fost susținută de Consiliul de Securitate.

Serviciile secrete rusești răspândesc un raport fals privind „rolul" Ucrainei în exploziile de la Nord Stream?

Rusia continuă să răspândească valul de acuzații false care acuză Ucraina de aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică. În fruntea acestui nou scandal mediatic se află jurnaliștii de investigație "independenți" și "imparțiali" de la Süddeutsche Zeitung.

Cel mai notabil lucru este faptul că publicația nu reușește să ofere nicio bază materială de dovezi, fiind angajată în principal în deliberări sofisticate, de cele mai multe ori la nivelul unor afirmații neverosimile, susţin anchetatorii de la blog-ul Medium , făcând o paralelă cu valul de informaţii false care au circulat la scurt timp după doborârea zborului MH17 de către separatiştii pro-ruşi.

Unul dintre cei mai importanți "investigatori" străini ai tragediei MH17 a fost pseudo-jurnalistul olandez Max van der Werff, care pur și simplu a alimentat consumatorii săi de informații occidentale cu povești false rusești referitoare la tragedie, toate acestea aruncând direct vina pe Ucraina.

Nu este nimic nou în faptul că agențiile de informații rusești exploatează mass-media, platformele de informare sau anumite persoane din Occident pentru a-și lansa minciunile către publicul internațional. Din nefericire, există o rețea destul de extinsă de agenți de influență ai Kremlinului în întreaga lume. Dar cum rămâne cu Süddeutsche Zeitung?

În 2021, Süddeutsche Zeitung a publicat un articol despre faptul că Rusia încearcă să se asigure că așa-numitele entități "LPR" și "DPR" din regiunile estice ucrainene Donețk și Luhansk vor adera în cele din urmă la Federația Rusă, în conformitate cu scenariul Crimeei, susținând, de asemenea, că democrațiile occidentale nu au nicio problemă cu astfel de evoluții și, mai mult, este probabil să convingă Ucraina să accepte. Această presupunere scandaloasă era falsă, dar Süddeutsche Zeitung nu părea să ii pese de asta.

Alte cercetări și teorii

Există și alte teorii despre atacul la gazoductul Nord Stream, care sunt discutate în public. Una dintre ele este cea a jurnalistului american, Seymour Hersh, care indică presupusa implicare a SUA și a Norvegiei, și care poate fi accesată, în detaliu, aici.

În ultimele săptămâni, cercetările mai multor mass-media europene au dezvăluit că, puțin înainte de explozie, nave rusești suspecte se aflau într-o apropiere vizibilă, de gazoducte. Printre altele, se spune că ar fi fost nave de cercetare militare și civile, dintre care unele erau echipate cu submarine mici sau cu drone subacvatice.

Aceste constatări au fost disponibile anchetatorilor germani și scandinavi, au fost examinate imagini obținute din satelit și cu alte metode de supraveghere. Până acum însă, potrivit cercurilor de securitate germane, nu există nicio dovadă că navele rusești ar fi fost efectiv implicate în atacuri.

La începutul anului, potrivit Tagesschau.de, procurorul federal, Peter Frank, a subliniat într-unul dintre rarele sale interviuri, că nu se poate dovedi că în spatele atentatelor la gazoducte s-ar afla Rusia, Dar Frank a subliniat că „investigațiile sunt în desfășurare”. Rusia, SUA și Ucraina au negat orice implicare în explozii.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...