Expunerea la lumină în timpul zilei este asociată cu un risc cu 20% mai mic de depresie, potrivit unui nou studiu

Expunerea la lumină în timpul zilei este asociată cu un risc cu 20% mai mic de depresie, potrivit unui nou studiu

De ani de zile, oamenii de știință au vorbit despre beneficiile pentru sănătatea mintală ale obținerii unei cantități suficiente de lumină solară în timpul zilei și ale lăsării deoparte a telefonului pe timp de noapte. Acum, cel mai mare studiu din lume privind expunerea la lumină și sănătatea mintală a descoperit o legătură puternică între expunerea la lumină și tulburările psihiatrice - dar momentul expunerii contează.

Studiul captează multă atenție și subliniază importanța impactului expunerii la lumină asupra dezvoltării anumitor probleme de sănătate mintală, notează Yahoo News. Iată ce trebuie să știți.

Ce spune studiul și care sunt principalele constatări

Studiul, care a fost publicat în revista Nature Mental Health, a descoperit o legătură între expunerea la lumină în anumite momente ale zilei și dezvoltarea anumitor probleme de sănătate mintală.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele de la 86.772 de participanți la UK Biobank, un studiu de sănătate pe termen lung din Marea Britanie. Fiecărui participant i-a fost analizată expunerea la lumină, împreună cu obiceiurile de somn, nivelul de activitate fizică și starea de sănătate mintală.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care erau expuse la cantități mari de lumină pe timp de noapte aveau un risc cu 30% mai mare de a dezvolta depresie, alături de un risc mai mare de psihoză, tulburare bipolară, tulburare de anxietate generalizată, PTSD și autoagresiune.

„Evitarea luminii pe timp de noapte și căutarea luminii în timpul zilei ar putea fi un mijloc simplu și eficient, non-farmacologic, de a îmbunătăți în linii mari sănătatea mintală”, au concluzionat cercetătorii.

Ce cred experții

Este important de reținut că studiul nu a constatat că expunerea la lumină pe timp de noapte cauzează anumite tulburări de sănătate mintală (și invers în cazul luminii din timpul zilei) - ci doar că există o legătură.

„Știm că tulburările psihotice, ca și multe alte tulburări psihiatrice, provoacă modificări ale tiparelor de somn și ale ritmurilor circadiene”, a declarat pentru Yahoo Life Dr. Samar McCutcheon, psihiatru în cadrul departamentului de psihiatrie și sănătate comportamentală de la Ohio State University Wexner Medical Center. „Unele studii au constatat că simptomele psihotice sunt mai grave noaptea sau pot provoca insomnie, ceea ce poate crește probabilitatea ca oamenii să aibă luminile aprinse în timpul orelor de noapte”.

Dar expunerea la lumină pe timp de noapte vă poate încurca ritmul circadian - adică schimbările fizice, mentale și comportamentale care urmează un ciclu de 24 de ore, spune Hillary Ammon, psiholog clinician la Center for Anxiety & Women's Emotional Wellness, pentru Yahoo Life. „Se pare că există o legătură între o schimbare în ritmul circadian natural al unei persoane și creșterea problemelor de sănătate mintală, inclusiv psihoza”, spune ea.

Expunerea la lumină pe timp de noapte, în special la lumina albastră care poate fi emisă de telefoane și alte ecrane, poate îngreuna somnul, spune pentru Yahoo Life Jaime Zuckerman, psiholog clinician specializat în tratamentul adulților cu anxietate, tulburări de dispoziție și dificultăți de relaționare. De fapt, o meta-analiză din 2022 a 36 de studii privind expunerea la lumina albastră și somnul a constatat că oamenii s-au simțit mai puțin obosiți după expunerea la lumina albastră în 50% dintre studii, iar 33% dintre studii au constatat că oamenii au dormit mai puțin după ce au fost expuși la lumina albastră. Datele au arătat, de asemenea, că persoanele care au fost expuse la lumina albastră au fost mai alerte după expunere.

Există o legătură cunoscută între lipsa somnului și un risc mai mare de a dezvolta anumite tulburări de sănătate mintală, spune Zuckerman, ceea ce face ca evitarea ecranelor pe timp de noapte și culcarea la o oră decentă să fie deosebit de importantă.

În același timp, Zuckerman indică o legătură între expunerea la lumina soarelui și un risc mai mic de tulburări de sănătate mintală. „Lumina soarelui ne crește nivelul de serotonină, ceea ce ne ajută în cazul depresiei, anxietății și automutilației”, spune ea. „De asemenea, ajută la reglarea somnului și a ritmului circadian - și asta ajută la o bună sănătate mintală.”

Experții spun că studiul subliniază importanța obținerii luminii solare naturale în timpul zilei și a evitării ecranelor în perioada premergătoare culcării. Experții recomandă să faceți acești pași mărunți pentru a vă crește expunerea la lumină în timpul zilei și pentru a diminua expunerea la lumina albastră pe timp de noapte:

  • Faceți o scurtă plimbare afară înainte de muncă sau în timpul prânzului.
  • Mergeți pe jos într-un loc apropiat la care ați merge de obicei cu mașina.
  • Mâncați prânzul afară în zilele când munciți
  • Stați pe o bancă afară timp de cinci minute în timpul unei pauze de la muncă
  • Încercați să lucrați lângă o fereastră sau luați micul dejun lângă o fereastră.
  • Reglați setările telefonului pentru a reduce expunerea la lumina albastră pe timp de noapte (unele au chiar setări speciale de noapte).
  • Luați în considerare posibilitatea de a citi înainte de culcare, în loc să vă uitați la telefon sau să vă uitați la televizor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene