Fanii prințesei Diana s-au reunit joi la Londra, pentru a îi aduce un omagiu, la 20 de ani de la moartea sa

Fanii prințesei Diana s-au reunit joi la Londra, pentru a îi aduce un omagiu, la 20 de ani de la moartea sa

Fanii prințesei Diana s-au reunit în zori în fața porților Palatului Kensington din Londra, pentru a celebra viața unei femei care a transformat Marea Britanie și familia regală, joi, în ziua în care se împlinesc 20 de ani de la moartea sa la Paris, în urma unui accident de automobil, informează Reuters.

Una dintre cele mai faimoase femei din lume, Diana a murit la vârsta de 36 de ani, pe 31 august 1997, după ce limuzina în care se afla s-a izbit de un parapet dintr-un tunel din Paris, în timp ce era urmărită de mai mulți paparazzi pe motociclete.

Moartea ei a declanșat una dintre cele mai puternice reacții de mâhnire în rândul opiniei publice britanice din istoria Regatului Unit și a afectat profund monarhia, în contextul în care casa regală a fost acuzată că a avut o reacție "rezervată și rece" după decesul prințesei Diana.
Evenimentele care au urmat, inclusiv declarația în care regina Elisabeta a II-a a promis că va învăța din experiența de viață a prințesei Diana, au fost considerate momente de cotitură în procesul de modernizare a țării și pentru maniera în care familia regală britanică relaționează cu publicul.
"Ea a adus o gură de aer proaspăt familiei regale", a spus Caryll Foster, în vârstă de 57 de ani, care a venit în fața Palatului Kensington la ora 03.00, pentru a marca momentul apariției în mass-media a știrii despre moartea prințesei Diana.

"Familia regală poate fi uneori puțin cam rece, dar ea a avut o inimă caldă și era blândă. A fost foarte specială și vrem să îi păstrăm vie amintirea", a adăugat aceeași admiratoare.
Joi, numeroși fani s-au reunit în întuneric în fața Palatului Kensington pentru a aprinde lumânări și pentru a-și aduce aminte de femeia care s-a căsătorit cu prințul Charles, moștenitorul tronului, într-o ceremonie de nuntă spectaculoasă în 1981. Divorțul lor a fost pronunțat în 1996.

A 20-a comemorare a morții prințesei Diana a adus un nou val de fascinație în rândul publicului față de "Prințesa poporului", așa cum a denumit-o prim-ministrul din epocă, Tony Blair. Cu același prilej, cei doi fii ai ei, prinții William și Harry, i-au adus la rândul lor un omagiu special.

Primele pagini ale ziarelor britanice au publicat fotografii cu cei doi prinți în timp ce priveau numeroasele buchete de flori și biletele depuse de admiratori în fața porților de la Kensington Palace, alături de imagini realizate în urmă cu 20 de ani, când William și Harry, pe atunci în vârstă de 15 respectiv 12 ani, s-au întâlnit cu fanii britanici care deplângeau moartea mamei lor și citeau miile de mesaje lăsate de admiratori în fața aceluiași palat.
În mai multe documentare difuzate la televiziune în ultimele săptămâni, cei doi prinți au vorbit deschis despre trauma provocată de moartea mamei lor și despre sentimentele lor de confuzie și dezorientare din acea perioadă, în care întreaga țară era cuprinsă de mâhnire.

Revista Time considera joi că faptul că cei doi prinți britanici au putut să vorbească într-un mod atât de deschis despre emoțiile lor a evidențiat moștenirea durabilă lăsată în urmă de prințesa Diana, una dintre primele persoane din familia regală care a vorbit în public despre sentimentele și emoțiile sale.

"Curajul lor de a se arăta vulnerabili în public și de a vorbi despre aceste chestiuni reprezintă un element care arată cât de mult s-a schimbat familia regală și un exemplu pentru rolul pe care o familie regală modernă poate să îl joace în viața cetățenilor britanici", se afirmă într-un editorial publicat în revista Time.

"Cei doi prinți au condus eforturile de eliminare a rigidității cu care s-a luptat Diana", au adăugat jurnaliștii de la aceeași publicație.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa