Femeile experimentează anumite efecte secundare ale chimioterapiei mai frecvent decât bărbaţii (studiu)

Femeile experimentează anumite efecte secundare ale chimioterapiei, cum ar fi greaţa, vărsăturile şi căderea părului, mai frecvent decât bărbaţii, potrivit cercetărilor efectuate asupra pacienţilor cu cancer esofagian şi de stomac, citate joi de PA.

Specialişti de la Royal Marsden NHS Foundation Trust susţin că descoperirile lor se adaugă unui număr în creştere de dovezi că genul poate fi un factor important în tratamentul cancerului.

Studiul acestora, prezentat la Societatea Europeană de Oncologie Medicală (Esmo) din München, Germania, a analizat date furnizate de studii randomizate efectuate în Marea Britanie şi Australasia.

Toate cele patru studii au analizat scheme de chimioterapie de primă linie, folosite în mod obişnuit în tratamentul cancerului avansat de esofag şi de stomac.

Datele provenite de la 1.654 de pacienţi (1.328 bărbaţi şi 326 femei) au arătat că femeile au prezentat rate semnificativ mai mari de greaţă, vărsături (89% pentru femei, comparativ cu 78% dintre bărbaţi) şi diaree (54% faţă de 47%).

Şi căderea părului a fost raportată mai des în rândul femeilor - 81% comparativ cu 74% dintre bărbaţi - în timp ce ulceraţiile la nivelul gurii au apărut la 50% dintre femei faţă de 41% dintre bărbaţi.

De asemenea, apariţia unor "evenimente adverse grave" în timpul tratamentului - complicaţii potenţial grave care adesea necesită internarea într-un spital - a fost mai des întâlnită la femei.

Totodată a fost sesizată o sensibilitate mai mare la infecţii în rândul femeilor ca urmare a numărului mic de celule albe din sânge, însă acest aspect nu a ajuns să fie relevant statistic.

În ceea ce priveşte eficacitatea chimioterapiei, nu a existat nici o diferenţă în ceea ce priveşte supravieţuirea la bărbaţi şi la femei, deşi rata generală de răspuns la chimioterapie - procentul pacienţilor care au prezentat o diminuare a dimensiunii tumorii - a fost mai mare la bărbaţi.

"Descoperirile noastre arată că femeile par să experimenteze rate mai mari de anumite efecte secundare ale chimioterapiei decât bărbaţii în acest tip de cancer, în special cele legate de funcţia gastro-intestinală", a declarat Michael Davidson, cercetător la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

"Există, de asemenea, o cercetare în curs de desfăşurare cu privire la modul în care bărbaţii şi femeile răspund la tratamentele anti-cancer mai noi, cum ar fi imunoterapia, un domeniu care va deveni, probabil, din ce in ce mai important in viitor", a adăugat el.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă