Fenomenul astronomic rar care poate fi observat cu ochiul liber. Jupiter şi Venus se vor „săruta“

Fenomenul astronomic rar care poate fi observat cu ochiul liber. Jupiter şi Venus se vor „săruta“

Jupiter şi Venus vor apărea unul lângă altul pe cerul nopţii, pe 1 şi 2 martie, într-un eveniment numit conjuncţie.

Planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie văzute prin telescop Sursă Radu Dragomir

„Sărutul", așa cum este cunoscut acest fenomen, dintre zeul tunetelor şi zeiţa dragostei, va putea fi admirat fără telescop sau binoclu, potrivit publicației Live Sciense.

Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar, și Venus , unul dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul Pământului , se vor apropia la o distanță de aproximativ jumătate de grad una de cealaltă - sau la o lățime de aproximativ o lună plină. De săptămâni întregi, cele două corpuri se apropie tot mai mult, construind spre un fenomen numit conjuncție, care are loc ori de câte ori două obiecte de pe cer - cum ar fi luni, planete sau stele - apar excepțional de apropiate.

Acest fenomen este, bineînțeles, un truc al perspectivei. Cele două planete strălucitoare se află, de fapt, la milioane de kilometri depărtare și doar de pe Pământ ele par să se lovească una de cealaltă. Datorită modelelor orbitale ale Pământului, astfel de conjuncții au loc o dată pe an sau cam așa ceva.

Pentru a vedea cele două planete strălucitoare trebuie să priviți pur și simplu spre vest după apusul soarelui, iar cele două obiecte care se află la orizont ar trebui să fie vizibile cu ochiul liber. Ele vor arăta ca niște stele excepțional de strălucitoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...