Finlanda a activat starea de urgenţă pentru a înăspri restricţiile împotriva epidemiei

Finlanda a activat starea de urgenţă pentru a înăspri restricţiile împotriva epidemiei

Finlanda a activat luni starea de urgenţă, etapă necesară pentru a-i permite înăsprirea restricţiilor decisă săptămâna trecută din cauza înmulţirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, transmit AFP şi dpa.

'Guvernul, în acord cu preşedintele republicii, Sauli Niinisto, a declarat starea de urgenţă în toată ţara', a anunţat prim-ministrul Sanna Marin într-o conferinţă de presă.

Această decizie era aşteptată după anunţul de joi al executivului finlandez privind intrarea în vigoare de noi restricţii începând de luni, 8 martie, pentru cel puţin trei săptămâni. Barurile, cafenelele şi restaurantele vor fi închise în zonele în care epidemia este considerată fie în faza de accelerare, fie în cea de transmitere comunitară.

Constituţia finlandeză impune activarea stării de urgenţă pentru luarea unor astfel de măsuri, care fac obiectul unui text trimis luni parlamentului.

Starea de urgenţă permite impunerea de măsuri şi mai stricte, precum lockdown-uri sau restricţii de circulaţie, aşa cum a fost cazul anul trecut în primul val al epidemiei.

După şedinţa de guvern, Sanna Marin i-a îndemnat pe finlandezi să evite întrunirile, să poarte măşti şi să păstreze distanţa socială.

Regiunea capitalei Helsinki a decis vineri înăsprirea de luni a restricţiilor pentru sălile de sport, piscine şi saune publice.

Finlanda se confruntă cu o creştere a numărului de infectări în ultimele zile, după ce în decembrie reuşise să aducă sub control o evoluţie similară.

Guvernul atribuie actuala creştere unor tulpini mai contagioase ale virusului, 'care pot accelera şi mai mult epidemia' şi copleşi serviciile de sănătate.

Sanna Marin le-a spus reporterilor că guvernul nu exclude introducerea de restricţii de călătorie din şi spre diferite regiuni, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în regiunea Uusimaa, din care face parte şi Helsinki.

'Pregătim din vreme multe instrumente diferite, în caz că vor fi necesare', a afirmat ea.

Într-o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, numărul zilnic al cazurilor de infectare s-a situat săptămâna trecută în jurul a 500, potrivit datelor oficiale compilate de AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

3 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

4 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc