Finlanda a detonat în secret o rachetă Buk în cadrul investigației privind zborul MH17

Finlanda a detonat în secret o rachetă Buk în cadrul investigației privind zborul MH17

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat vineri că în țara sa a fost detonată în secret o rachetă antiaeriană rusească de tipul Buk, în cadrul investigației conduse de Olanda pentru elucidarea circumstanțelor în care un avion Boeing 777 malaezian s-a prăbușit în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei, conform concluziilor investigației avionul fiind doborât de o rachetă de acest fel adusă din Rusia, relatează agenția EFE.

Președintelui finlandez a făcut această precizare la o conferință de presă în timpul căreia el nu și-a ascuns iritarea că informația, care ar fi trebuit să rămână secretă, a fost transmisă anterior presei olandeze probabil de către o persoană apropiată anchetei.

Potrivit președintelui Sauli Niinisto, în toamna anului 2014 procuratura olandeză a contactat autoritățile de la Helsinki pentru a le cere sprijinul în efectuarea investigației, întrucât armata finlandeză are în dotare rachete Buk, similare cu cea care, conform indiciilor de la începutul investigației, a lovit avionul malaezian.

Autoritățile olandeze au solicitat celor finlandeze, printre alte probe, să detoneze o astfel de rachetă și să trimită echipei de experți resturile proiectilului, care să fie examinate de aceștia.

'Olanda a cerut ca totul să se desfășoare într-un secret deplin, până la prezentarea vinovățiilor și începerea procesului penal, moment în care ar fi fost scoase la lumină dovezile furnizate de Finlanda', a explicat președintele acestei țări.

Totuși, înainte de a accepta solicitarea Olandei, la sfârșitul anului 2014 autoritățile finlandeze au informat Rusia cu privire la această cerere, având în vedere clauza de confidențialitate din contractul de achiziție a rachetelor Buk și posibila reacție negativă a Moscovei în momentul în care urma să afle despre această colaborare.

Însă, tot potrivit președintelui finlandez, în discuțiile cu Rusia nu a fost aprofundată participarea Finlandei la respectiva anchetă, dar autoritățile de la Helsinki au încercat să respecte, atât cât s-a putut, condițiile din acea clauză de confidențialitate.

Investigația a fost efectuată de o echipă autorizată printr-o rezoluție a ONU și alcătuită din experți olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci și belgieni, echipă condusă de Olanda, țara din care provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /