Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Finlanda a detonat în secret o rachetă Buk în cadrul investigației privind zborul MH17

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat vineri că în țara sa a fost detonată în secret o rachetă antiaeriană rusească de tipul Buk, în cadrul investigației conduse de Olanda pentru elucidarea circumstanțelor în care un avion Boeing 777 malaezian s-a prăbușit în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei, conform concluziilor investigației avionul fiind doborât de o rachetă de acest fel adusă din Rusia, relatează agenția EFE.

Președintelui finlandez a făcut această precizare la o conferință de presă în timpul căreia el nu și-a ascuns iritarea că informația, care ar fi trebuit să rămână secretă, a fost transmisă anterior presei olandeze probabil de către o persoană apropiată anchetei.

Potrivit președintelui Sauli Niinisto, în toamna anului 2014 procuratura olandeză a contactat autoritățile de la Helsinki pentru a le cere sprijinul în efectuarea investigației, întrucât armata finlandeză are în dotare rachete Buk, similare cu cea care, conform indiciilor de la începutul investigației, a lovit avionul malaezian.

Autoritățile olandeze au solicitat celor finlandeze, printre alte probe, să detoneze o astfel de rachetă și să trimită echipei de experți resturile proiectilului, care să fie examinate de aceștia.

'Olanda a cerut ca totul să se desfășoare într-un secret deplin, până la prezentarea vinovățiilor și începerea procesului penal, moment în care ar fi fost scoase la lumină dovezile furnizate de Finlanda', a explicat președintele acestei țări.

Totuși, înainte de a accepta solicitarea Olandei, la sfârșitul anului 2014 autoritățile finlandeze au informat Rusia cu privire la această cerere, având în vedere clauza de confidențialitate din contractul de achiziție a rachetelor Buk și posibila reacție negativă a Moscovei în momentul în care urma să afle despre această colaborare.

Însă, tot potrivit președintelui finlandez, în discuțiile cu Rusia nu a fost aprofundată participarea Finlandei la respectiva anchetă, dar autoritățile de la Helsinki au încercat să respecte, atât cât s-a putut, condițiile din acea clauză de confidențialitate.

Investigația a fost efectuată de o echipă autorizată printr-o rezoluție a ONU și alcătuită din experți olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci și belgieni, echipă condusă de Olanda, țara din care provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Ce capcană ar pregăti PĂPUȘARII României! Iar mergem degeaba la vot?

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere