Fisuri în bastioanele tradiționale ale lui Erdogan: „Trebuie să plece”

Fisuri în bastioanele tradiționale ale lui Erdogan: „Trebuie să plece”

Susținerea lui Recep Tayyip Erdoğan se fisurează până și în bastioane electorale tradiționale ale președintelui turc, relatează Politico. În Sivas, un oraș de munte aflat la 700 kilometri est cu avionul de Istanbul, locuitorii sunt conștienți de miza alegerilor de duminică.

Orașul Sivas din centrul Turciei FOTO SHUTTERSTOCK

„Trebuie să plece”, a spus Hikmet Teker, un bărbier în vârstă de 58 de ani.

Un număr remarcabil de locuitori insistă asupra faptului că, după două decenii la conducere, Erdogan nu mai este binevenit.

Sub o securitate strictă, liderul opoziției și contracandidatul lui Erdogan, Kemal Kılıçdaroğlu, a făcut joi o vizită fulger la Sivas, aventurându-se în ceea ce este considerat ca fiind groapa cu lei.

Raportat la mitingurile electorale masive obișnuite în Turcia, a fost o vizită modestă, în prezența a doar câteva mii de susținători care scandau: "Tu ești speranța noastră". Totuși, este semnificativ faptul că Kılıçdaroğlu a considerat că există voturi importante de câștigat în Anatolia centrală, în ultimele clipe ale unei curse ale cărei sondaje sunt prea strânse pentru a fi clare. Bannerele vizibile în mulțime îl aclamau drept "Demokrat Dedem", bunicul meu democratic .

În discursul său, Kılıçdaroğlu a mizat pe tema temerilor economice care afectează dur comunitățile agricole sărace de la periferia orașului Sivas, promițând că vor fi trimiși mai mulți profesori și tehnicieni agricoli în localitățile aflate în dificultate. Provincia Sivas are o populație de aproximativ 650 000 de persoane.

Sunt mai mulți oameni din Sivas în Istanbul decât cei care locuiesc aici, în Sivas. Ei emigrează în mod constant. Este o hemoragie. Guvernul aflat la putere îi ia ca atare", a declarat Kılıçdaroğlu într-un interviu în exclusivitate pentru POLITICO, în marja mitingului său din Sivas.

Guvernul crede că, orice ar face, acești oameni îi vor vota. Dar într-o democrație, Sivas ar trebui să le dea o lecție și să întrebe: De ce nu ați livrat, de ce suntem lăsați în urmă?".

Infernul inflației

În timp ce mulți oameni din Sivas rămân susținători înrăiți ai partidului de guvernare, inflația scăpată de sub control și teama de creșterea autocrației și a persecuției politice câștigă noi adepți pentru cauza lui Kılıçdaroğlu.

Economia este principalul factor din spatele acestei schimbări de percepție, Frizerul Teker a observat cu amărăciune că oamenii se bărbieresc acum acasă, în loc să se încredințeze mișcărilor iscusite ale aparatului său de ras. Dar fratele său Bayram a subliniat temerile tot mai mari legate de puterea represivă a guvernului. "Există 90% șanse ca opoziția să câștige, atâta timp cât guvernul nu îl fură - și există 80% șanse ca ei să facă", a spus el.

Într-o măcelărie din apropiere, Taci Samyeli s-a plâns că prețul unei bucăți de carne de primă calitate a crescut de la 50 de lire la 260 de lire, ca urmare a creșterii inflației. El a spus că și legumele sunt inaccesibile și că clienții au redus consumul de carne în favoarea pastelor, cartofilor și supelor. Spune că va vota duminică împotriva guvernului.

Într-un alt semn al exploziei astronomice a costurilor vieții, Sebahattin, un vânzător de încălțăminte în vârstă de 48 de ani, a explicat că chiria sa tocmai a crescut de patru ori și că venitul său lunar de 8.500 de lire (398 de euro) este depășit de cheltuielile de 10.000 de lire (468 de euro). De asemenea, este profund îngrijorat de faptul că partidul Partidul Justiției și Dezvoltării, pe care l-a susținut cândva, amenința acum libertățile fundamentale și că oamenii se tem să vorbească.

Întrebați dacă opoziția lui Kılıçdaroğlu se va descurca mai bine, atât Sebahattin, cât și Teker au folosit aceeași frază resemnată: "Să încercăm".

Terenul lui Erdoğan

Cu toate acestea, niciunul dintre cei intervievați nu crede cu adevărat că partidul Partidul Justiției și Dezvoltării are probleme serioase în Sivas. Or, factorul cheie pentru Kılıçdaroğlu într-un scrutin în care fiecare vot contează, este cât de mulți dintre votanții oscilanți poate întoarce.

Doar aruncând o privire pe străzile orașului, atmosfera pare încă de acasă pentru liderul în vârstă de 69 de ani: pancarte uriașe alea actualului președinte turc sunt peste tot și chiar flutură de la balcoanele apartamentelor, în timp ce afișele lui Kılıçdaroğlu nu se vedeau aproape nicăieri.

Pe străzile ce duc spre centrul orașului, panourile publicitare lăudau partidul AK pentru deschiderea unei conexiuni feroviare de mare viteză spre Sivas și pentru dezvoltarea Togg-ului, un vehicul electric de lux construit cu tehnologie autohtonă.

Yasemin, o pensionară în vârstă de 53 de ani, și Ebru, o casnică de 34 de ani, au recunoscut că prețurile în creștere au strâmtorat familiile, dar au subliniat că vor rămâne alături de Erdoğan "până la capăt", deoarece și salariile au crescut.

Mai mulți susținători ai partidului de guvernare din Sivas au fost convinși de argumentul lui Erdoğan că sprijinul pentru Kılıçdaroğlu din partea partidului prokurd HDP reprezintă o amenințare la adresa securității. Ebru a spus că un vot pentru opoziție ar urma să "aducă teroriștii la putere".

Mehmet Kaya Koçan, un pensionar extravagant, îmbrăcat într-o cămașă de culoarea ciocolatei, un sacou de culoare lime și o cravată în dungi, l-a lăudat pe președinte.

"Avem avioane, nave, drumuri, petrol și gaze", a spus el, arătându-se convins de discursurile de campanie ale lui Erdoğan, care prezintă Turcia ca o putere industrială din ce în ce mai autosuficientă.

"Se tot vorbește despre prețul cepei și al cartofilor, așa că vindeți un avion și cumpărați o tonă de cartofi", a glumit el.

Când i s-a pus aceeași întrebare ca și lui Teker frizerul - care este cea mai importantă chestiune în alegeri? - el nu a ezitat nicio clipă: "Să câștige Erdoğan".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”