Flori Dinu, AUDIATĂ la DNA! Și BASARABEANCA este așteptată!

Flori Dinu, AUDIATĂ la DNA! Și BASARABEANCA este așteptată!

Scandalul Hexi Pharma a ajuns la DNA. Directoarea firmei, în faţa procurorilor anticorupţie. 

UPDATE 10.33 Managerii spitalelor care au avut contracte cu Hexi Pharma vor fi audiati la Parchetul General si vor fi intrebati daca spitalele se constituie parti civile in dosar.

UPDATE 09.55 Miron Panaitescu, fost director al Hexi Pharma este audiat si el joi de procurori, informeaza Digi 24. Potrivit Tolo.ro, Panaitescu s-a ocupat de afacerile cu bani europeni ale lui Condrea si a fost condamnat la 11 ani de inchisoare pentru delapidare pe bursa.

Va da declaratii procurorilor si sotia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc.

UPDATE/Procurorii DNA investighează circuitele finaciare interne și externe ale Hexi Pharma.

Directorul firmei Hexi Pharma, Flori Dinu, este audiată, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citată de procurori într-un dosar care vizează fapte de corupţie legate de contracte pentru dezinfectanţi încheiate de societate cu mai multe spitale. Flori Dinu este în arest la domiciliu, măsură luată în dosarul în care Parchetul instanţei supreme o acuză de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. (Vom reveni)

Acum sunt informaţii că firma Hexi Pharma ar fi vizată și de un dosar de corupție.

Flori Dinu a fost arestată preventiv pe 28 mai, procurorii Parchetului General acuzând-o de 128 de infracţiuni de înşelăciune, majoritatea în formă continuată, dar şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

„Inculpata Dinu Flori, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăsurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele”, arătau procurorii într-un comunicat de presă.

Procurorii au calculat şi prejudiciul pe care îl pun în sarcina directorului general de la Hexi Pharma, Flori Dinu. Ei spun că în patrimoniul persoanelor vătămate a fost produsă o daună valoarea de peste 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între persoana juridică suspectă şi numeroase unităţi sanitare.

Reprezentanţii Hexi Pharma au precizat într-un comunicat că directorul general al companiei nu a dat nicio declaraţie în faţa procurorilor. „Avem informaţii sigure de la avocaţi că nu a dat nici un fel de declaraţii până în acest moment şi informaţii de la angajaţii companiei ca, în cursul zilei de ieri (27 mai - n.r.), în urma unei anchete interne, ar fi aflat de la directorul de producţie că existau, într-adevăr, reţete schimbate pentru o parte dintre produse, dar că diluţia era conform normelor europene de biocizi, astfel încât produsele să fie eficiente. Din informaţiile de la avocat, nu a declarat acest lucru până în acest moment întrucât nu a avut ocazia“, se menţionează în comunicat.

Hexi Pharma a încheiat în 2015 peste 1.300 de contracte cu spitalele din ţară

De altfel, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a publicat toate contractele de achiziţii de biocide raportate în Sistemul Public de Achiziţii în anul 2015. Din cele peste 1.300 de contracte, 607 au fost obţinute de Hexi Pharma, cele mai multe prin cumpărare directă. Concret, Ministerul Sănătăţii arăta că Hexi Pharma a obţinut în anul 2015 nouă contracte prin cumpărare directă offline, în valoare de 32.270 de lei.

Prin cumpărare directă online au fost obţinute 589 de contracte, în valoare de 1.569.744 de lei, în timp ce un contract de 144.000 de lei a fost obţinut prin invitaţie de participare. Opt contracte au fost obţinute în 2015 de Hexi Pharma prin licitaţie deschisă, valoarea acestor contracte fiind de 6.181.524 de lei. În total, în 2015, compania Hexi Pharma a obţinut 607 contracte, cu o valoare de 7.928.378 lei.

Pe locul doi în topul companiilor care au obţinut un număr mare de contracte se află compania Intercoop SRL, cu 477 de contracte cu o valoare de un milion de lei. „Ministerul Sănătăţii face, astăzi, primul pas în asumarea mandatului de transparenţă în sistemul sanitar”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Printre spitalele cu care compania Hexi Pharma a avut contracte pentru furnizarea de dezinfectanţi se numără: Spitalul Colentina, Spitalul de Boli Infecţioase Cluj, Spitalul de Copii Victor Gomoiu, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, spitalele judeţene din Bacău, Călăraşi, Miercurea Ciuc, Ploieşti, Târgovişte, Tulcea, Vâlcea, Suceava, Sălaj, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin. De asemenea, Hexi Pharma a livrat dezinfectanţi pentru Spitalul de Ginecologie Elena Doamna din Iaşi, Spitalul Căi Ferate din Constanţa, Spitalul Filantropia din Craiova sau spitalele municipale din Filiaşi, Horezu, Şimleu Silvaniei, Sinaia, Cluj, Vatra Dornei, Gura Humorului, Pucioasa, Fălticeni, Lupeni, Turda, Urziceni, Făgăraş. Tot de la Hexi Pharma s-au aprovizionat cu produse biocide şi Spitalul de pediatrie Sibiu, spitalele de pneumoftiziologie din Craiova şi Iaşi, Spitalul penitenciar Rahova sau serviciile judeţene de Ambulanţă din Covasna, Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa.

Al-Carina, pe primul loc în topul furnizorilor de biocide

Potrivit documentelor, pe primul loc în topul firmelor care au furnizat biocide spitalelor se află compania Al-Carina, cu trei contracte în valoare totală de 10.036.644 lei. Cele trei contracte au fost încheiate, prin licitaţie deschisă, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (10.012.068 lei) în 2 decembrie 2015, cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu (11.712 lei) în 28 iulie 2015, prin anunţ de atribuire la cerere de ofertă, şi cu Spitalul General CF 2 Bucureşti (576 lei) în 7 ianuarie 2015, prin cumpărare directă online.

Topul primelor 10 firme care au furnizat dezinfectanţi spitalelor în 2015 este completat, în ordine, de: Remix Com SRL, cu contracte în valoare de 4.159.520 lei, GB Indco SRL (1.223.488 lei), General Medicals Active (1.058.400 lei), Euromedica Inc Group SRL (1.017.228 lei), Intercoop SRL (1.002.119 lei), Tehno Electro Medical Company SRL (654.370 lei), B Braun Medical SRL (148.931 lei) şi SC Black Haw Eyes SRL (143.270 lei).






Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?