FMI avertizează că procesul de convergență a veniturilor va dura mai mult decât se preconiza inițial

FMI avertizează că procesul de convergență a veniturilor va dura mai mult decât se preconiza inițial

Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit estimările referitoare la creșterea economiilor din regiunea Europei Centrale, de Est și Sud-Est dar avertizează totodată că până vor ajunge la nivelul veniturilor din Europa Occidentală va dura o perioadă mai mare de timp pentru că potențialul de creștere în majoritatea statelor din CEE este în continuare semnificativ mai scăzut decât era înainte de criza financiară globală, se arată într-un raport regional publicat joi.

Potrivit FMI, vinovate de nivelul scăzut al potențialului de creștere al statelor din CEE sunt creșterea slabă a productivității și nivelul scăzut al investițiilor, ambele agravate de îmbătrânirea rapidă a populației.

"Cea mai mare parte a forței de muncă din regiune se diminuează din cauza îmbătrânirii, dar și datorită migrației externe. În timp, numărul crescut de pensionari și reducerea forței de muncă va limita creșterea economică și va agrava deficitele bugetare", avertizează FMI.

În consecință, FMI apreciază că multe guverne din regiune ar trebui să profite de relansarea economică actuală pentru a-și reduce datoriile și a crea rezerve pentru cheltuieli sociale mai mari în perioade dificile. În plus, pentru a accelera procesul de convergență al veniturilor statele din CEE trebuie să crească productivitatea și investițiile. De aceea FMI recomandă guvernelor din regiune să se concentreze pe reforme în domeniile: întăririi instituțiilor, creșterii eficienței în sectorul public, inclusiv prin restructurarea companiilor de stat, și creșterii participării pe piața muncii, inclusiv prin reducerea stimulentelor pentru pensionarea anticipată.

Conform raportului regional publicat joi de FMI, anul acesta, la fel ca și anul trecut, statele din Europa de Sud-Est membre ale UE (România, Bulgaria și Croația) vor înregistra pe ansamblu cel mai ridicat ritm de creștere din toate statele din regiune, 3,7%, chiar dacă este vorba de un avans mai mic decât cel de 4,2% înregistrat în 2016.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...