Foarte interesante amănunte...

Foarte interesante amănunte...

Pe 9 mai, universitarul și omul de afaceri grec, Nikolaos („Nikos”) Bogonikolos, în vârstă de 59 de ani, a fost arestat la Paris. Un tribunal federal din Statele Unite, în Brooklyn, l-a acuzat că a ajutat organizații rusești să evite sancțiunile, achiziționând lasere, tranzistori și antene tactice NATO, despre care pretindea că sunt destinate iahturilor private de agrement din Olanda. Rețeaua Sernia, cu care a colaborat, avea clienți ruși, inclusiv furnizori ai FSB și SVR care dețineau o vilă pe Coasta de Azur franceză și dețineau cetățenia malteză. The Insider (în rusă – AICI , în engleză – AICI ) dezvăluie întreaga rețea de contrabandă Sernia și a identificat unitățile militare FSB și SVR implicate în achiziționarea echipamentului, prin analizarea datelor guvernamentale rusești din surse deschise, a operațiunilor vamale și a contractelor guvernamentale.

Cum a evitat Sernia sancțiunile

Pe 5 decembrie 2022, o mare juriu din New York a pus sub acuzare cinci ruși și doi cetățeni americani de origine rusă. Acuzațiile includ conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, fraudă financiară, spălare de bani, încălcări ale controlului exporturilor și contrabandă. Potrivit acuzațiilor, rușii au dirijat milioane de dolari prin intermediul organizațiilor lor, furnizând Rusiei tehnologii militare și cu dublă utilizare. Numele lor: Evgheni Grinin, Alexei Ippolitov, Boris Livșiț, Svetlana Skvorțova, Vadim Konoscenok, Alexei Bryman și Vadim Ermolenko.

Părțile acuzate au plasat comenzi pentru bunuri de la firme americane, oferind intenționat informații false despre destinatarii prevăzuți. Apoi, au reambalat produsele și le-au trimis către puncte de tranzit din Estonia, Finlanda, Germania și Hong Kong. De acolo, expedierile au fost livrate în cele din urmă în Rusia. Plățile pentru contrabandă au fost, de asemenea, rutate prin intermediul unei rețele de companii de fațadă din întreaga lume. Potrivit actelor de acuzare, clienții acestei rețele numită Sernia includ corporațiile de stat ruse Rostec, Rosatom și Rusnano, precum și Institutul de Inginerie Fizică din Moscova (MIFI), Ministerul Apărării al Rusiei, Serviciul de Informații Externe (SVR), Serviciul Federal de Securitate (FSB) și agențiile sale, inclusiv Departamentul de Contraspionaj Militar și Direcția de Informații Științifice și Tehnice.

Companiile Sernia au servit ca furnizori de echipamente de ultimă generație prin contracte guvernamentale. Nucleul central al rețelei Sernia a gestionat contracte guvernamentale în valoare de 5,2 miliarde de ruble ($56,3 milioane), în timp ce companiile periferice s-au ocupat de achiziții în valoare de 1,2 miliarde de ruble ($12,98 milioane).

Iată cum s-a desfășurat schema: Ippolitov primea comenzi de la clienții ruși și le transmitea angajaților Sertal, Grinin și Skvorțova. Aceștia stabileau finanțarea și rutele de transport și îl instruiau pe fostul rezident din Brooklyn, Boris Livșiț, să comande produse de la firmele americane. Livșiț (uneori prezentându-se sub identitatea fictivă, David Vețki) deținea companii de fațadă și conturi bancare în New York, pe care le folosea pentru expedieri. Pentru a facilita operațiunea, cetățenii americani Bryman și Ermolenko falsificau documentele de transport și facturile, iar ei reamblau bunurile – adesea la domiciliul lui Bryman. Ultimul pas implica reexpedierea produselor către punctele lor de tranzit. Șoferul Konoscenok transporta personal contrabanda peste granița estoniană.

Unul dintre punctele de transbordare ale contrabandiştilor, situat într-o locuinţă privată.
Foto: Google Maps / Sursa: The Insider

Un contrabandist ortodox

Potrivit rechizitoriului, în octombrie 2017, directorul de promovare a produselor de la Sertal l-a propus pe Nikolaos Bogonikolos ca potențial partener, invocând sprijinul său pentru creștinismul ortodox ca bază pentru stimularea prieteniei cu Rusia.

Bogonikolos, matematician ca pregătire, și-a obținut doctoratul în economie la Universitatea de Stat de Economie din Harkov, în 2005. Pe pagina sa de LinkedIn, el enumeră cu mândrie operațiunile sale de afaceri în diverse țări, printre care Grecia, Belgia, Marea Britanie, Germania, Olanda, Ucraina, Rusia și Bulgaria. De asemenea, se laudă cu bugetul total al proiectelor sale, care depășește 1 miliard de euro.

Grupul de companii Aratos al lui Bogonikolos a colaborat strâns cu NATO. În 2021, Aratos Systems a obținut recunoaștere ca finalist în competiția NATO Innovation Challenge pentru aplicațiile sale de tehnologie spațială în securitate și apărare. O altă companie afiliată lui Bogonikolos, Forceapp BV, activează în sectorul apărării de la baza sa din Olanda. Forceapp evidențiază cu mândrie rolul său în aducerea tehnologiilor de vârf în prim-plan, oferind soluții în domeniul apărării și securității interne. Expertiza lor se concentrează în jurul tehnologiei spațiale pentru apărare, blockchain pentru aplicații de apărare, sisteme anti-dronă și cercetare și dezvoltare în domeniile apărării și securității. Bogonikolos activează în calitate de „consilier strategic” al Forceapp, menționând experiența sa extinsă în consilierea Comisiei Europene, Parlamentului European și a diverselor guverne din întreaga lume. Cu toate că nu este clar dacă a și fost un consilier real pentru Comisia Europeană, el a gestionat în trecut un studiu pentru Parlamentul European.

Bogonikolos a zburat spre Moscova pe 28 decembrie 2017. În aceeași zi, a fost chemat să viziteze laboratoarele Sernia. Din corespondența în care Bogonikolos menționează „echipament sensibil”, este evident că era conștient că va trebui să încalce legile de export ale SUA.

În februarie 2018, Evgheni Grinin, de la Sernia, a încercat să comande echipament de măsurare cu precizie din Minnesota. Americanii au respins cererea sa inițială directă. Apoi, Bogonikolos a intervenit și a fost de acord să plaseze comanda, dar cu adăugarea câtorva elemente suplimentare pentru a evita suspiciunile celor din Minnesota.

În alt caz, în noiembrie 2019, în timpul comunicării cu compania Photon Pro, Bogonikolos a recunoscut necesitatea falsificării declarației finale a utilizatorului prin listarea unei companii olandeze, știind foarte bine că bunurile erau destinate Seriya și destinate Rusiei. În aceeași zi, într-o conversație cu un angajat al grupului Aratos, Bogonikolos a recunoscut că declarația goală pe care o va completa pentru compania sa se referă la o comandă „pentru ruși”.

Între 2018 și 2020, Bogonikolos a procurat zece antene tactice NATO pentru Grupul Aratos. Aceste antene au fost special proiectate pentru echipajele de luptă blindate în medii de război, respectând standardele militare NATO. Pentru a facilita achiziția, el a informat compania de producție cu sediul în Florida că antenele erau destinate iahturilor private de agrement din Olanda. Exportul acestor antene către Rusia ar fi necesitat o licență de export. Corespondența dintre Grinin și Bogonikolos a dezvăluit că Sernia era adevăratul cumpărător.

În ianuarie 2021, Alexei Ippolitov i-a trimis lui Grinin și altor angajați Sernia o listă de comenzi de la importante instituții științifice și de învățământ din Rusia, implicate în dezvoltarea computerelor cuantice. Produsele erau destinate tehnologiilor de apărare și de uz dual, în special pentru dezvoltarea unui computer cuantic militar pentru a crea „echipamente complexe de criptare cuantică de prototip folosite în securitatea informațiilor” și „rețele de comunicație cuantică sigure pentru scopuri civile și militare în condiții de război”.

Bogonikolos a primit sarcina să furnizeze laserii necesari pentru acest proiect, din California. „F2, F3, F4 – Kolia”, a scris Grinin într-o scrisoare către unul dintre angajații săi, însemnând că laserii denumiți F2, F3 și F4 vor fi gestionați de Bogonikolos [„Kolya” este o poreclă diminutivă rusă pentru „Nicholas” – nota traducătorului]. Grupul Aratos a plasat apoi o comandă pentru cei trei laseri de la o firmă de producție cu sediul în California. În timp ce comunica cu producătorul, Bogonikolos a semnat documente – știind că ele conțineau informații false – declarând că el este utilizatorul final al echipamentelor achiziționate.

În 2019, Bogonikolos, lucrând prin intermediul lui Grinin, a ajutat universitatea rusă MIFI să cumpere 30 de tranzistoare cu mobilitate electronică înaltă de la o companie din Carolina de Nord, SUA. Exportul acestor tranzistoare către Rusia necesită o licență guvernamentală. Declarația utilizatorului final a fost emisă către firma lui Bogonikolos, dar livrarea efectivă a fost făcută către Majory, o entitate legală cu sediul în Marea Britanie, înainte de a fi trimisă în Rusia.

În același an, Bogonikolos l-a ajutat pe Grinin să achiziționeze un generator de frecvență cesiu cu zgomot redus, din Colorado. Transportarea în Rusia a acestui generator în valoare de 143.000 de dolari ar fi necesitat, de asemenea, o licență de export adecvată. Cu toate acestea, a ajuns și el în Rusia prin intermediul Majory.

În 2020, Bogonikolos, acționând din nou prin intermediul Grupului Aratos, a plasat o comandă pentru 20 de convertoare digital-analog (DAC) și le-a expediat către Photon Pro. DAC-urile erau destinate unui client rus din rețeaua Sernia, care comunica cu Ippolitov și Grinin utilizând adresa de e-mail urantrade2@gosmail.ru . Semnătura de e-mail includea denumirea unității militare 33949, care, după cum s-a constatat ulterior, a fost destinatarul final al DAC-urilor. Această unitate militară face parte din Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR). Declarația utilizatorului final a fost emisă către firma lui Bogonikolos din Olanda, dar DAC-urile au călătorit în Rusia prin intermediul unui punct de transbordare din Hamburg, Germania.

În 2021, Bogonikolos a comandat un „Generator de fază și frecvență Hi-Resolution”, din Colorado, și „filtre de bandă îngustă reglabile prin microunde”, din Maryland. În declarație, firma lui Bogonikolos a pretins că echipamentul va fi utilizat într-un laborator din Olanda pentru dezvoltarea echipamentelor de satelit și radio. În realitate, produsele au fost redirecționate prin Photon Pro și au ajuns în cele din urmă la VNIIFTRI din Rusia (Institutul Științific de Cercetare pentru Metrologia Inginerie Fizică și Radiotehnică din Rusia).

În august 2022 – după ce au fost impuse sancțiuni mai multor companii din rețeaua Sernia – Bogonikolos a comandat un amplificator de înaltă putere cu nitrid de galiu în stare solidă (cu frecvențe cuprinse între 6 și 12 GHz) din California. Bogonikolos a redactat din nou o declarație de utilizator final pentru Grupul Aratos.

Sfârșitul rețelei Sernia

Vadim Konoscenok, șoferul contrabandiștilor, a fost arestat în Narva, în noiembrie 2022, în timp ce încerca să transporte în Rusia 20 de cutii cu gloanțe fabricate în SUA. Incidentul a avut loc după ce gărzile de frontieră estoniene dejucaseră încercarea sa anterioară, din octombrie, de a trece prin contrabandă semiconductori, alte componente electronice și mii de gloanțe pentru pușcă de lunetist, prin aceeași locație. Autoritățile au descoperit peste 150 de kilograme de muniție în depozitul său din Estonia. Konoscenok a fost extrădat în Statele Unite în luna iulie a acestui an. Bryman s-a predat FBI-ului, iar Ermolenko a fost arestat în New Jersey, în decembrie anul trecut.

Gloanțele confiscate de la Konoscenok / Sursa: The Insider

În ciuda arestărilor, schema multianuală pare să fi fost profitabilă pentru unii. Evgenia Bernova și Victor Grigorian, ambii asociați cu rețeaua, au achiziționat La Tarante, o vilă luxoasă din Cap d’Antibes (Franța) evaluată la aproape 3 milioane de euro. Imobilul este detinut prin societatea civilă, SCI Griber.

Sursa: The Insider Vedere aeriană a vilei din Cap d’Antibes a lui Grigorian și Bernova
Imagine: Google Maps / Sursa: The Insider

Cuplului i-a plăcut să petreacă timp în Europa, prin intermediul cetățeniei lor malteze, pe care Bernova a pierdut-o de atunci din cauza sancțiunilor.

Bernova și Grigorian, la Cannes / Sursa: The Insider

Ce urmează pentru Bogonikolos Pe 23 mai, procurorul Breon Peace a depus o cerere solicitând instanței să-l aresteze pe Bogonikolos, invocând diverse motive pentru care acuzatul nu ar trebui eliberat pe cauțiune. Potrivit lui Peace, un factor semnificativ este asocierea lui Bogonikolos cu generalul bulgar Valentin Țankov, care a fost arestat în 2022 sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei. Țankov, anterior atașat militar bulgar și consilier NATO, a fost eliberat din funcțiile sale după ce au ieșit la iveală legăturile sale cu serviciile de informații comuniste. Potrivit procurorilor americani, generalul Țankov are legături cu firma bulgară Hemus Technologies, fondată de Bogonikolos.

Conform cererii de arestare, pare că autoritățile americane au mai multe informații despre Bogonikolos decât cele dezvăluite până acum în actul de acuzare. De exemplu, cererea afirmă că Bogonikolos a transmis un raport analitic de 85 de pagini privind politica spațială olandeză și strategia de apărare în spațiu către unul dintre colegii săi ruși utilizând un canal de comunicare criptat. În timp ce SUA nu ar putea avea jurisdicție pentru a-l acuza pe Bogonikolos de spionaj în favoarea Rusiei, procesul care urmează ar putea dezvălui detalii interesante. Cu toate acestea, există posibilitatea unui schimb dacă acesta devine parte a unui acord de negociere.

Dacă comparăm datele din Registrul Unic de Stat al Entităților Juridice din Rusia (EGRUL), pe operațiunile vamale și contractele guvernamentale, se vede structura aproximativă a acestei rețele de contrabandă. Rețeaua Sernia era formată din trei tipuri de companii: firme de export străine, firme rusești de import și firme rusești contractante (care pot fi utilizate pentru a identifica „nucleul” și „periferia” rețelei). Aceste companii sunt intrinsec interconectate prin directori, fondatori, adrese și numere de telefon comune.

Companiile străine din rețeaua Sernia (foto jos) erau destinate exclusiv operațiunilor de export-import (să le numim „agenții comerciale”).

Aproximativ 20 de persoane (foto jos) au fost asociate cu „agențiile comerciale” ale Sernia, la diferite momente în timp.

Aceste firme au avut un rol important în livrarea către Rusia de echipamente avansate de înaltă tehnologie, inclusiv componente optice și electronice. Alte elemente includ lasere, echipamente de comunicații optice, instrumente științifice de înaltă precizie, electronice, microcipuri și echipamente utilizate în producția acestora, toate în valoare totală de 89,1 milioane dolari.

Aceste firme din rețeaua Sernia sunt strâns interconectate cu companiile rusești, prin directori și fondatori comuni, atât actuali cât și foști.

„Agențiile comerciale” (foto jos) au avut parteneri practic exclusivi în Rusia, care se ocupau doar cu importul.

Firmele „nucleului” Sernia (foto jos), care au obținut un număr substanțial de contracte guvernamentale, au avut conexiuni cu importatorii prin fondatori, co-proprietari, adrese și numere de telefon comune, atât actuali cât și fosti.

Aceste „firme de nucleu” au primit o parte din importuri direct de la „agențiile comerciale”. De asemenea, acestor „firme de nucleu” le-a fost încredințată executarea contractelor de stat, furnizarea de echipamente sofisticate către diverse agenții și organizații guvernamentale rusești.

Sernia Engineering a servit în principal institutele științifice, ca principali clienți (foto jos).

Între timp, Sertal îndeplinea contracte guvernamentale aproape exclusiv pentru Institutul de Nanotehnologie și Microelectronică al Academiei de Științe a Rusiei (INME RAS).

Sernia a fost implicată în proiecte nu numai cu universități și institute civile (foto jos), ci și cu serviciile speciale ale Rusiei.

A furnizat servicii pentru unitatea militară 43753 ( Centrul de Protecție a Informațiilor și Comunicațiilor Speciale al FSB ) și a asistat în dezvoltarea comunicațiilor speciale (FSUE NPP Gamma). CJSC Sernia-SPb s-a ocupat, de asemenea, cu aprovizionarea atât a universităților civile, cât și a unității militare 45187 a FSB.

Sertec a primit contracte de la Centrul Regional de Standardizare, Metrologie și Testare din St. Petersburg și regiunea Leningrad, Universitatea Tehnică de Stat din St. Petersburg (LETI) și alte universități și organizații științifice, precum și constructorii de motoare de rachetă din Biroul de Proiectare Fakel.

În cele din urmă, NPO Sernia a efectuat comenzi pentru serviciile speciale, furnizând echipamente pentru unitățile militare FSB – 43753, 95006 și 35533 -precum și pentru Departamentul de dotare Militară și Tehnică al Serviciului de Suport Economic al FSO.

Unele companii (foto jos) nu au făcut parte din rețea, dar au folosit serviciile „agențiilor comerciale” ale Sernia.

„Periferia” rețelei Sernia era formată și din firme rusești afiliate Sernia prin fondatori, manageri, adrese și numere de telefon comune (foto jos).

Deși multe dintre aceste firme nu au gestionat importurile înșiși, ele aveau clienți guvernamentali (foto jos).

Lan-Project pare să fi fost independent de rețeaua Sernia, dar a utilizat serviciile Sernia pentru a obține echipamente de vid și raze X. Contractele sale guvernamentale (foto jos) au totalizat 1,6 miliarde de ruble (17,3 milioane dolari), inclusiv furnizarea de echipamente specializate pentru FSB.

Atât Sernia Engineering, cât și Sertal au fost adăugate pe listele de sancțiuni ale SUA, în martie 2022. Conexiunile Sernia cu FSB au fost investigate într-o anchetă a Radio Liberty intitulată: „Aventurile electronicii”. De remarcat că livrarea către FSB de echipamente fabricate în SUA a fost rutată prin Sernia începând cu anii 2000.

Clienții Sernia

Sernia a avut de-a face cu diverse entități din Rusia, cum ar fi agenții guvernamentale, institute de cercetare sectoriale, birouri de proiectare și fabrici asociate cu agențiile de apărare, spațiu și forțele de ordine. A servit, de asemenea, institute științifice fundamentale și universități ca parte a clientelei sale.

Serviciile Sernia au fost utilizate de următoarele agenții guvernamentale ruse:

Ministerul Industriei și Comerțului,
Serviciul Federal de Control al Drogurilor (FSKN),
Serviciul Federal de Protecție (FSO),
Serviciul Federal Penitenciar (FSIN).

Cele mai importante unități ale serviciilor speciale, institute de cercetare, birouri de proiectare și fabrici care au colaborat cu Sernia au activat în următoarele domenii:

 • Unitatea Militară 35533 este Divizia de Cercetare nr. 1 a FSB(cetățeanul american Alexander Fișcenko a primit 10 ani de închisoare pentru importul neautorizat de electronice, presupus a fi destinat producției de semafoare în Rusia. Unul dintre destinatarii acestor electronice a fost Unitatea Militară 35533).
 • Unitatea Militară 55056 este departamentul logistic al FSB, cunoscut anterior pentru achizițiile sale extravagante.
 • Unitatea Militară 43753 este Centrul de Protecție a Informațiilor și Comunicațiilor Speciale al FSB.
 • Unitatea Militară 68240 este Direcția Operațională și Tehnică a FSB.
 • Unitatea Militară 95006 este probabil Serviciul de Obiecte Speciale al Direcției Principale a Programelor Speciale a Președintelui Rusiei (GUSP), presupus a fi responsabil pentru menținerea buncărelor speciale.
 • Institutul Științific de Comunicații și Comandă (NIISSU) dezvoltă sisteme de comunicații pentru armata Rusiei.
 • Institutul Central de Cercetare în Chimie și Mecanică (ȚNIICHM) se ocupă de „dezvoltarea și producția de tipuri avansate de muniție și tehnologie de rachete”; acesta a fost menționat și în investigația privind otrăvirea lui Alexei Navalnîi.
 • ȚNII Elektropribor este „principalul institut al Rusiei în domeniul navigației de înaltă precizie, giroscopiei și gravimetriei”.
 • NPP Gamma se ocupă de sisteme de comunicații sigure pentru agențiile de ordine publică.
 • JSC GZ Pulsar produce componente semiconductoare pentru aplicații militare și spațiale.
 • JSC OKB Fakel dezvoltă motoare electrice pentru rachete.
  SVEKO este o companie deținută de Serviciul Federal de Protecție (FSO).
 • Institutul de Cercetare Științifică a Tuturor Rusiei pentru Măsurători Optice și Fizice (VNIIOFI) este o instituție metrologică națională care asigură uniformitatea măsurătorilor în fotometrie, radiometrie și în câteva alte domenii.
 • Institutul de Cercetare Științifică pentru Metrologie Fizică-Inginerie și Radiotehnică a Tuturor Rusiei (VNIIFTRI) este o instituție metrologică care asigură uniformitatea standardelor de timp.

De asemenea, mai multe universități și institute de știință fundamentală au folosit serviciile rețelei Sernia:

 • Universitatea de Stat din Moscova (MSU)
 • Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova (MIPT)
 • MIREA – Universitatea Tehnologică Rusă
 • Institutul Lebedev de Fizică al Academiei Ruse de Științe (FIAN)
 • Institutul de Fizică a Rezistenței și Știința Materialelor din cadrul Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe (IFPM SB RAS)
 • Institutul de Nanotehnologie a Microelectronicii din cadrul Academiei Ruse de Științe (INME RAS).


Citește și:

populare
astăzi

1 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

2 Tolontan, articol prin care îngroapă mitul Nicușor Dan... Ce dezvăluie cunoscutul jurnalist...

3 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

4 VIDEO Voi ascultați ce spune Armand Goșu despre Rusia și complicitățile cu anumite țări?

5 Foarte interesante amănunte...