Cel mai mare venit al unei persoane care conduce o bancă deținută de statul român este cel al lui Bogdan Neacșu, director general și președinte al Comitetului de Direcție de la CEC Bank. Potrivit contractului de administrare, Neacșu a încasat în 2023 suma de 1.664.428 de lei (ceea ce înseamnă o medie lunară de 138.700 de lei). CEC Bank este deținută de statul român prin Ministerul de Finanțe.

Bancherii milionari ai statului. Ce sume au încasat anul trecut șefii CEC Bank, Exim Bank și BNR Directorul general și președinte al Directoratului CEC Bank, Bogdan Neacșu. Foto: Hepta

Persoane cu venituri mari găsim și la Exim Bank, entitate unde statul român, prin Ministerul de Finanțe, deține majoritatea acțiunilor – 98,86%, potrivit prezentării băncii de pe pagina sa oficială.

1.426.347 de lei a primit de la Exim Bank, ca remunerație pentru contractul de mandat, Traian Halalai, președintele instituției. Alți 257.916 lei a primit Halalai pentru faptul că e membru al CIFGA al Exim Bank. Potrivit propriei descrieri, Exim Bank se implică în susținerea economiei românești prin două direcții:

i) prin activitatea specifică unei bănci comerciale; ii) ca agent al statului – prin intermediul său sunt distribuite în economie fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc; în acest caz avem în portofoliu produse unice pe piață, produse cu componenta de ajutor de stat, precum garanții și asigurări.

Bancherii milionari ai statului. Ce sume au încasat anul trecut șefii CEC Bank, Exim Bank și BNR Traian Halalai. Foto: Agerpres

Doi șefi din BNR au făcut peste un milion de lei

La vârful Băncii Naționale a României, instituție care „se finanțează integral din veniturile proprii generate ca urmare a desfășurării operațiunilor specifice băncilor centrale”, sunt două persoane care au sărit de borna de un milion de lei în 2023.

Cele două persoane sunt guvernatorul Mugur Isărescu și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. Mugur Isărescu a încasat 1.081.187 de lei de la BNR, 30.612 de lei de la Academia Română, iar pensia a ajuns la 322.097 de lei. Practic, media lunară a veniturilor însumate a ajuns la 110.500 de lei.

Bancherii milionari ai statului. Ce sume au încasat anul trecut șefii CEC Bank, Exim Bank și BNR Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Foto: Hepta

Numărul doi din BNR, Florin Georgescu, a încasat de la bancă 1.003.822 de lei reprezentând „venituri salariale sau asimilate salariilor”. În afară de leafă, Georgescu a mai primit o pensie de 243.935 de lei pentru anul 2023, iar 86.510 de lei au fost pentru pensia specială de fost parlamentar.

Bancherii milionari ai statului. Ce sume au încasat anul trecut șefii CEC Bank, Exim Bank și BNR Florin Georgescu. Foto: Hepta

Mandatele celor din conducerea BNR expiră în această toamnă. Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Numirile se fac pe o perioadă de 5 ani.