Fonduri europene pentru combaterea pandemiei COVID-19

Fonduri europene pentru combaterea pandemiei COVID-19

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) are deschise mai multe apeluri de proiecte pentru a finanţa sistemul sanitar, precum şi unităţile de învăţământ prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare şi Programului Operaţional Competitivitate, a anunţat marţi ministerul.

Astfel, din fondurile POIM sunt finanţate pentru unităţile de învăţământ echipamentele de protecţie şi containerele sanitare mobile în valoare de 50, respectiv 25 milioane euro, pentru a putea susţine activităţi didactice în condiţii de siguranţă.

Apelul a fost deschis în data de 25 octombrie şi până în data de 2 noiembrie au fost depuse în sistemul electronic MySMIS 125 de proiecte în valoare de aproximativ 157 milioane lei. Totodată, alte 180 de schiţe de proiecte erau în curs de completare.

Potrivit sursei citate, în cadrul apelului se finanţează dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu: echipamente de protecţie/dispozitive medicale, în special, dar fără a fi limitate la măşti de protecţie, dezinfectanţi, combinezoane, aparatură destinată dezinfecţiei şi sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor.

"Pentru acţiunile de acest tip, echipamentele de protecţie de uz personal sunt eligibile exclusiv în beneficiul studenţilor care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale de stat şi burse sociale ocazionale. Menţionăm că dotarea cu containere sanitare mobile poate fi propusă doar pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din regiunile mai puţin dezvoltate, care nu au acces la reţeaua de apă şi canalizare", se menţionează în comunicat.

Totodată, se finanţează containere sanitare mobile destinate asigurării condiţiilor igienico-sanitare minime necesare pentru prevenirea şi diminuarea răspândirii potenţiale a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul POC a fost deschis în data de 2 noiembrie apelul de proiecte pentru finanţarea tabletelor şi a altor echipamente/dispozitive dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu online astfel încât să se asigure în bune condiţii desfăşurarea activităţilor didactice în anul şcolar 2020-2021.

Pentru finanţarea echipamentelor pentru elevi este alocată suma de 100 milioane euro, iar pentru finanţarea celor pentru studenţii cu burse sociale - 50 de milioane euro.

În prima zi de depunere a proiectelor au fost încărcate în MySMIS 141 cereri de finanţare în valoare de aproximativ 416,5 milioane lei, iar alte 331 schiţe de proiecte erau în curs de completare.

În cadrul apelului pot fi decontate tabletele achiziţionate de unităţile de învăţământ, inspectoratele şcolare şi autorităţile publice locale începând cu data de 1 august 2020. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...