Football Leaks: Hackerul Rui Pinto, prezentat justiţiei portugheze

Football Leaks: Hackerul Rui Pinto, prezentat justiţiei portugheze

Hackerul portughez Rui Pinto, aflat la originea dezvăluirilor Football Leaks, a fost prezentat vineri unui judecător de instrucţie din Lisabona pentru a răspunde suspiciunilor de furt de date şi de tentativă de extorcare de fonduri, informează AFP.

Rui Pinto, care locuia la Budapesta din 2015, a fost arestat pe 16 ianuarie în Ungaria. El a încercat să se opună extrădării sale, însă justiţia maghiară a acceptat, în apel, pe 14 martie, solicitarea autorităţilor portugheze. Pinto a fost extrădat joi în Portugalia, iar vineri a ajuns la tribunal, unde va fi supus unui prim interogatoriu, înainte ca judecătorul de caz să decidă ce măsuri de control judiciar va aplica.

Autodidactul în vârstă de 30 ani este acuzat că a accesat sistemele informatice ale clubului Sporting Lisabona şi ale fondului de investiţii Doyen, apoi a cerut ca Doyen să-i plătească o sumă cuprinsă între 500.000 şi un milion de euro pentru a înceta să mai publice pe internet aceste documente obţinute în mod ilegal.

El riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Avocaţii săi îl prezintă însă ca pe "un foarte important avertizor de integritate european", graţie căruia parchetele din mai multe ţări au deschis anchete asupra presupuselor afaceri ilicite din fotbal.

Hackerul, care utiliza pseudonimul "John", a piratat începând din 2015 milioane de fişiere, susţinând că îşi propune să dezvăluie culisele unei industrii "necinstite" a fotbalului. El a încredinţat documentele respective unui consorţiu de presă, European Investigative Collaborations, care a dezvăluit, începând din 2016, mecanisme de evaziune fiscală, de presupuse fraude şi corupţie, implicând jucători celebri şi conducători de cluburi.

Într-un interviu acordat unor media din acest consorţiu, el a afirmat că în momentul arestării sale era în posesia a şase teraocteţi de documente inedite. Potrivit presei portugheze, aceste date au fost înmânate de autorităţile maghiare justiţiei din ţara sa.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”